Batı gözüyle Anadolu

Sergi, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sergi salonunda 31 Mayısa kadar izlenebilecek.

Galeri Alfa’ nın “Gravürlerle Anadolu” konulu sergisinde, 18. ve 19. yüzyıla ait orijinal gravürlerde, Anadolu’da bulunan antik tapınaklar, hamamlar, su kemerleri, tiyatrolar, binaların mimari özellikleri, insanlar ayrıntılarıyla tasvir edilmiş.

Eski çağlar genellikle Tarih kitaplarından okunarak bilinir. Bu sergide ise, iki yüzyıl önceki Anadolu, gezgin sanatçıların gravür baskılarından izlenebilecek.

Seyahatnameler, gezgin yazarlarin yazdıkları metinlerdir. Bu yazarların yanında bazen ‘gezgin ressamlar’da bulunurdu. Bunların çizdikleri gravürler, seyahatname metinlerini resimler, ‘Batılılar Anadoluyu nasıl görürdü’ sorusuna görsel olarak yanıt verirdi. Bu ressamlar bazen gezgin ekibin içinde bazen de kendi başlarına gezerek şehirleri, insanları, günlük yaşamı çizerlerdi.

Batılı gezgin ressamların Anadolu izlenimleri, çizgilerine seçtikleri konularda, Batılı gözüyle Anadoluyu anlatmalarının yanısıra, Anadolunun panaromik bir görüntüsünü de veriyor. Bu yanıyla gravürler, bir sanat sergisi olması yanısıra, tarihsel bir belge özelliğini de taşıyor.

Sergide eserler, yapıldıkları coğrafyalara göre, Ege, Orta Anadolu ve İstanbul olmak üzere üç bölüme ayrılmış.

Bu çerçevede, Marianna Yerasimos’un katıldığı “Seyahatname Gravürlerini Okumak” başlıklı bir söylesi de yer alacak.

1105620cookie-checkBatı gözüyle Anadolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.