‘Batı Libya’da tıkandı…’

İngiltere ve Fransa’nın Libya lideri Kaddafi’nin görevden ayrılırsa ülkede kalabileceğini ima eden açıklamaları, çoğu gazeteye göre kaçınılmaz hale gelen bir tavır değişikliğinin itirafı oldu.

İki ülke şimdiye dek Kaddafi’nin Libya’yı terketmesi konusunda ısrarlıydı.

Independent, Trablus yönetiminin denetlediği alanların isyanın başladığı Şubat ayına göre yüzde 20 daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Gazete tavır değişikliğini geç de olsa, gerçekçiliğin kendini göstermesi açısından sevindirici buluyor.

Bir zamanların Libyalı savaşçısı, şimdi ise aşırılık karşıtı bir grupta analist olan Numan Benotman, Times gazetesinde yer alan satırlarda NATO operasyonunun duvara tosladığı görüşünü dile getirmiş.

Benotman NATO’nun önceliğinin soruna ‘Ramazan başlamadan çözüm bulmak’ olduğunu, bunun için de Kaddafi’nin görevden indirilmesi talebi yerine müzakere ile çıkış yolu bulunması noktasına gelindiğini savunuyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkilileri, hakkında tutuklama emri olan Kaddafi’nin adaletten kaçamayacağını söylüyorlar Guardian’da…

Ancak aynı gazetenin yazarlarından Jonathan Steele, bunun çıkış formülü bulma girişimlerine engel olmayacağı kanısında:

“Libya mahkemeye taraf olmadığından Libya’da çatışmaları sonlandıracak bir anlaşmada Kaddafi’nin tutuklanması talebinde bulunmamak mümkün. Bu durumda Kaddafi sadece pek fazla yurtdışına çıkmayacaktır.”

Steele’e göre Kaddafi zor kullanarak değil, cezbedilerek ikna edilmeli:

“Libya’daki askeri açmazı daha fazla savaşla kırmaya çalışmaktansa, müzakerelerle çözmek daha iyi. Fransa ve İngiltere’nin Kaddafi’nin geleceği konusundaki tavır değişikliği ardından bir sonraki adım isyancıları da ateşkes konusunda ikna etmek olmalı. Ramazan, tüm tarafların çatışmalara ara vermesi için gerekçe yaratıyor. Biraz sebat ile bunun kalıcı hale gelmesi mümkün olabilir.”

Guardian başyazısında da İngiltere, Fransa ve ABD’nin daha pek çok kez şimdiye kadarki söylemlerinden dönmek zorunda kalacağı öngörüsünde bulunuyor.

1301280cookie-check‘Batı Libya’da tıkandı…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.