Bayık: Erdoğan savaşa sürüklüyor

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, bol çatışmalı ve bol provokasyonlu bir seçim sürecinin yaşandığına dikkat çekiyor. Güneydoğu’da jite m ve kontrgerillanın faaliyetlerini tekrar yoğunlaştırdığını belirtiyor. Ve daha da vahim bir iddiayı dile getiriyor.

Erdoğan’ın Türkiye’yi Ortadoğu’da süren savaşın bir parçası yapma gayretinden söz ediyor. “Türkiye, Güney Kürdistan’a silahlar ve askerler gönderiyor. Musul ve Telafer’e yönelik Güney’de bazı güçlerle birlikte operasyonlar yapacakları söyleniyor” diyor.

– Seçimler için son düzlükteyiz artık. Nasıl görüyorsunuz?
– Çok izleyemiyorum. Zamanım olmuyor ama oldukça çatışmalı bir seçim yaşıyoruz. Bu da normaldir bana göre çünkü Türkiye’de artık sistem, siyaset tıkandı. AKP artık aşılmaya başlıyor. Bu hem siyasette yeni bir boşluk yaratıyor hem de hızla bunun doldurulması gerekiyor. Ama demokrasi güçleri tarafından doldurulması gerekiyor. Demokrasi güçleri bu sefer de doldurmazsa kendileri açısından hiç de iyi bir sonuç ortaya çıkmaz. İç ve dış koşullar demokrasi güçlerinin bu boşluğu doldurmasını gerektiriyor. Bundan iyi koşulları da sanıyorum ele geçiremezler.

– Görünen o ki demokrasi güçleri iddialı bu kez..

– Bu olumludur. Bu iddialarını güçlendirmeleri ve mutlaka parlamentoya girmeleri gerekiyor. Bu seçim herhangi bir seçime benzemiyor. Aslında rejim seçime giriyor. Bu yanıyla da daha çok HDP ve AKP arasında geçiyor seçim. İki parti arasında çelişki çok yoğun. AKP esas olarak HDP’yi hedefliyor, HDP’nin önünü kesmeye çalışıyor, barajın altında tutmaya çalışıyor.

Ölümleri arttırdılar

Dikkat edilirse daha önceki seçimlerde AKP ortamın gerginleşmemesini istiyordu. O ortam AKP’nin başarısına hizmet ediyordu, ama bu seçimde öyle bir ortamın kendisine hizmet etmeyeceğini çok iyi anladı. Onun için gerginlik ve çatışma siyasetini izledi. Hatta yer yer şiddeti, çatışmayı, ölümleri arttırmayı istedi. Ölümler üzerinden şovenizmi alabildiğine güçlendirmeyi böylece demokrasi güçlerinin önünü kesmeyi ve böylece seçimleri kazanmayı esas aldı. Onun için ha bire ortamı provoke ediyor, gerginleştiriyor, çatışmalı duruma getiriyor. Ama demokrasi güçleri bu tuzağa düşmüyor. Seçimlerin başarısı için AKP’nin tuzağına düşmemesi gerekir. Şimdiye kadar izledikleri yöntem bana göre başarılıdır.

Mağdur edebiyatı yaparak niyetlerini gizlemek istiyorlar

– Ağrı provokasyonu, HDP binalarına saldırılar oldu. Bundan sonra provokasyon olur mu?

– Aylar öncesinden bazı duyumlar hatta bazı bilgiler almıştık. AKP’nin gerginlik politikası yürüteceğini hatta kontrollü bir şiddeti geliştirebileceğini yer yer bazı öldürme ve bombalamalarla seçimi kazanmak istediğine dair bilgiler edinmiştik. İmalı bir biçimde basına da yansıttık. Herkesin bunu bilerek hareket etmesi gerektiğini söyledik. Hatta bazı suikastlerin geliştirilebileceğine dair bilgiler de ulaşmıştı. Gelişmeler bu bilgilerin doğruluğunu ortaya koydu. AKP gerçekten her şeyi kendi iktidarına kurban etmek istiyor.

1454340cookie-checkBayık: Erdoğan savaşa sürüklüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.