Baykal: Bu bir çelişkidir

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer’in kızının nikah törenine katılmak için geldiği Bursa’da Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Baykal, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşananların, din ve devlet işlerinin ayrıştırılması gerektiğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Baykal, şunları söyledi: 


”Türkiye’deki sistemin sorgulanması, değiştirilmek istenmesi, ülkemizin geleceği açısından son derece önemli sonuçlar doğurur. Bu çerçevede bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşanıyor. Cumhurbaşkanı adayı Gül’ün bu konuda geçmişte ortaya attığı düşünceler de büyük önem kazanıyor. Gül, ‘Laikliğin, hatta cumhuriyetin sonu gelmiştir’ diyerek, cumhuriyetimizin temel ilkelerini reddeden bir anlayışı açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu düşünceleri söyleyen insan, bir düşünür, yazar, vatandaş hatta siyasetçi olabilir ama bu sözleri söyleyen insan, bu düşünceleriyle ilgili bir özeleştiri yapmadan, dönüşümünü toplumla paylaşmadan cumhurbaşkanı olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde bu mümkün değildir.


Türkiye’de, cumhuriyete meydan okumuş, bunun yanlış bulduğunu açıkça söylemiş bir insan, devletin zirvesinde yer almak üzeredir. Bu bir çelişkidir. Demokrasilerde böyle şey olmaz. ‘Türkiye laik cumhuriyet olmaktan, ılımlı bir İslam devletine mi dönüştürülmek isteniyor, cumhurbaşkanlığı seçimi bunun kritik noktası mıdır, bu seçimden sonra bu süreç daha da hızlanacak mıdır?’ soruları ortadadır.”


Birçok ülkenin Türkiye’yi belli bir şekle sokmak istediğini ifade eden Baykal, ”Türkiye’de, parlamentoda yandaş destek bulan rahat bir tek parti iktidarı, bugüne kadar karşı karşıya kalınmayan bir cumhurbaşkanlığı seçimi ve oluşumu tablosu var. Bu şartları, pek çok merkez, kendi projeleri doğrultusunda değerlendirmek isteyebilir. Bu projelerin bir kısmı, Türkiye’nin ulusal bütünlüğüyle ilgilidir bir kısmı da Türkiye’yi laik demokratik cumhuriyet olmaktan çıkarmayı hedeflemektedir” diye konuştu.

1047440cookie-checkBaykal: Bu bir çelişkidir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.