Baykuşların gecesi…

Monza parkında düzenlenecek bir etkinlikle ilgili davet mektubu elime ulaşana kadar doğrusu 19 Mart’ın  çeşitli Avrupa ülkelerinin başkentlerinde “Baykuşların Gecesi” olarak kutlandığından haberim yoktu. Bu kuşlar özel olarak ilgimi çektiğinden bu konuda ne var ne yok diye araştırırken  Monza’da  baykuşlar ve baykuş severleri bu hafta sonu üç gün boyunca buluşturacak olan ciddi bir organizasyonla karşılaştım.

Avrupa Baykuş Gecesi, bu cumartesi İtalya’nın yanı sıra Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, Almanya ve İngiltere’de yüzlerce baykuş severi bir araya getirecek koşut bir zamanlamayla fenerleriyle birlikte yaşadıkları kentlerdeki ormanlar ve parklarda buluşacak olanlar, tarihöncesi çağlardan beri merak konusu olan ve bazen önyargılı sıfatlar yakıştırılan baykuşları dinlemeye ve şansları yaver giderse de gözlemeye çalışacak.

İLK DEFA FRANSA’DA KUTLANDI

Baykuş gecesi, Avrupa’da ilk defa 1995 yılında Fransa’da düzenlendi. Meraklıları hızla çoğaldı. İtalya’da baykuş severlerin ilk buluşması 2003 yılına denk geliyor. Bu organizasyona öncülük eden kent ise, Milano’ya 10 dakika uzaklıktaki Monza. Şu çok tartışmalı ünlü Formula 1 yarışlarının yapıldığı şehir. Monza küçük bir kent olmasına karşın, şehir merkezindeki Monza parkı Avrupa’nın en büyük kent vahası.

1994 yılında Formula I yarışları için bu devasa yeşil alanda ağaç kesmeye kalkışmışlardı. Ama Monzalı vatandaşlar, bu gelişmeden haberdar olur olmaz ciddi bir kampanya başlatmış ve oldukça ciddi ve örgütlü bir mücadele yürütmüş ve  buradaki habitat içinde yaşayan tüm canlıları kurtarmıştı.

ÇEVRECİ MÜCADELEDE DOĞDU

Bu yıl Monza’daki Avrupa Baykuş Gecesi çevrecilerin azimli çabasıyla Formula I yarışlarına kurban olmaktan kurtarılan Monza parkının 200’ncü yıldönümü etkinlikleriyle de kesişti. 1994 yılında Formula I yarışlarına karşı girişilen kampanyada başı çeken aktivistlerden biri olan jeolog Matteo Barattieri,  94′ yazında yaşananlardan yola çıkarak bir kitap yazılabileceğinden söz ediyor. İstanbul’da da Formula I pisti uğruna ciddi bir doğa talanına gidildiğini anlattığımda ise tepkisi açık, “acilen örgütlü bir mücadele gerekli.”

Monza’da Avrupa’nın en büyük şehir parkının 200. yıldönümü de hesaba katılınca üç gün üç gece baykuşlara adandı. Centro Studi Sintesi ve Monza Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Baykuş Günleri” 18 mart cuma günü “Gecelerin Yabanıl Kuşu: Baykuş” konulu bir dizi konferans ve baykuşları konu alan belgesel filmlerin gösterimiyle açılıyor. Bu konferanslar baykuşu biyolojik  ve antropolojik niteliklerinin yanı sıra, alışkanlıkları, baykuşa atfedilen efsaneler ve uğursuz özellikleri çerçevesinde tanıtmayı amaçlıyor.

İkinci gece ise saat 21.00’de Monza parkının girişinde buluşulacak.

DOĞA DETEKTİFLERİ İŞBAŞINDA

“Baykuşun izinde” başlıklı bu geceye çocuklar da dahil tüm baykuş severler davetli. Bu geceye katıldıktan sonra izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Monza’da öncelikli amaç, rast gelebilirsek baykuşların sesini dinlemek ve biraz olsun şanslıysak parkın baykuşlarını gözleyebilmek.  Kısacası parkın içinde gecenin karanlığında, elimizde fenerler baykuş arayacağız Çocuklar için müzik ve özel animasyonlar ve kahramanları baykuşlar olan masallar da gecenin programına dahil.

Monza parkında  baykuşla son randevu 20 mart Pazar sabahı. Bu kez baykuş tutkunları, “Gece Cadılarının İzinde” başlıklı etkinlikte bir araya geliyorlar. Geziye yürüyerek ya da bisikletle katılmak mümkün.

Sabah erken saatlerde Monza parkını mesken edinen diğer yabani kuşlara ait besin artıkları, tüyler, kanatlar toplanacak. Çoluk çocuk herkes “doğa dedektifi”olacak. Dileyen fotoğraf çekerek, parkın görsel arşivine katkıda da bulunabilecek. Yürüyüş Cascina Bastia’da baykuşlar ve diğer yabani kuşlara ait derlenen malzemelerden  oluşturulan birdoğa  sergisiyle noktalanıyor.

Kısacası Monza’nın sakinleri, erken gelen baharı baykuşlarla karşılamanın keyfine varacak.

1101220cookie-checkBaykuşların gecesi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.