Bayram geliyor ve koalisyon turları

Neredeyse 50 gün olacaktı. Kaç kez, Hükümet, kimlerle ve nasıl kuruldu. Neler istendi. Çizgiler belirtildi, olmayacaklar aktarıldı, çağrılar yapıldı. Bir dizi söylem. Oysa daha ortada hiç bir şey yoktu. Ve hala 63. Hükümet’in kiminle ve nasıl kurulacağı belli değil. Ve 45 günlük saat çalışıyor.

Bu bayram da böyle geçecek. Temmuz da bitecek. Ağustos sıcakları, bu kez Ankara da farklı sıcak rüzgarlar esecek. Dikkat, yanmayalım bu sıcaklardan.

Seçim öncesi bir seçim vaadi epey bir ses getirdi, ama sonuca gerçekliğe ulaşacak bir devreye ne yazık ki erişemedi. Emeklilere yılda iki maaş, Ramazan ve Kurban Bayramı’n da ikramiye. Aslında emeklilerin oyları, bunu gerçekleştirme konusunda önemli bir unsur. Ama pek istek yok galiba. Emekliler, memnun mu halinden acaba!

Neyse, iki ay sonra da Kurban Bayramı. Bakalım o zamana kadar bir değişiklik olacak mı göreceğiz. Ama Kurban bayramı da, bu bayram gibi geçeceğe benzer. Ortada henüz bu konuda ne bir yasa teklifi, ne de bir söylem var. Görünen köy klavuz istemiyor çünkü.

Yeni bir seçim heyecanı başlarsa, Haydar Baş, sloganı 5 maaş ikramiye den bu kez kaça çıkaracak bakalım.

1 Temmuz da yeni asgari ücret yürürlüğe girdi. Ancak bayram sonrasında, ay sonunda ya da Ağustos başında işçinin eline geçecek. Bin lira oldu artık asgari ücret. çocuklar varsa eş çalışmıyorsa daha da artıyor. Örneğin dört çocuk için asgari ücretlinin aylık ücretinde, yarım simit parası kadar bir artış da olacak.

Asgari Ücret 1.500. TL olacak söylemi de seçim öncesi biraz yankı buldu. Gerçekleşmesine yakınlaşma konusunda yeterli oy ise gelmedi. Şimdi olur ya, 63 Hükümet kurulduktan sonra, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yeniden toplantıya çağırır Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu, bu ücret yeterli değil diye de, açıklama yapar. Yasa çıkarmaya da gerek yok. Komisyon toplanır ve verilere göre yeni bir saptama yapabilir. Olur mu? Olmasına olur da. Önce istek olacak, sonra da irade.

Soma da yitirdiklerimiz, Ermenek de yitirdiklerimiz, Asasör kazası ve yitirdiklerimiz. He gün yurdu değişik işyerlerinde yitirmeği sürdüğümüz canların, eşleri, çocukları, yakınları, dostları. Bu süreç devam ediyor. Bayram da, size de pek olumlu yeni bir şeyler söyleyemiyoruz. Seçim öncesi ve sonrası bir hareket de olmadı bu konuda çünkü. Şimdi de koalisyon çalışmaları var. Dileyelim hiç değilse, bu kazalarla canları yitirmeyelim.

“Kader” demek, “işin fıtratında var” yeni açıklaması ya da “sektörün gereği” değerlendirmelerinden uzak, bir bayram geçirmeğe çalışalım.

İçimizi ferahlatan açıklamalar da geliyor bu arada, doğayı, toprağı korumağa çalışan, Karadeniz’li analardan. Devletin, Hükümetin, bürokratın, yetkilinin, yeni tanımlamalarını gündeme getiriyolar. Bu sese kulak verelim. Bu ses geleceğimiz. O anaların ellerini öperek, iyi bayramlar dileklerimizi iletelim.

Bursa’da başlayan kıvılcımla, otomotiv ve metal sektöründe ki işçiler nasıl acaba. Sendikasından bir iki gün içinde on bini aşkın istifa. Sonra yeni sendika seçimi, yeni sendika kurma girilşimleri. Alınan biraz zam. Ama işten çıkarılan işçiler. Örgütsüz, sendikal mücadele, örgütü dışlayarak mı, örgütü yenileştirerek mi, ya da örgütsüz mü? Hangisi, bunu bayramda bir kez daha düşünürüz belki. Niye, ne için karşıyız ve ne yapıyoruz. Ayrışarak azalarak mı, yoksa bütünleşerek, paylaşarak, çoğalarak ve de yapılanmayı düzelterek mi, düşünmekte yarar var. Gelecek günlerde çok gerekecek çünkü. Tabii demokratik en doğal hakkımızı kullanırken de, kime oy verdik ne yapıyor, hesbını sormayı da ihal etmemek gerek. Ama güzel bayramlar, en çok değer yaratan ve katanların hakkıdır ve de öyle olmalı, öyle gerçekleşmelidir.

Taşeron işçileri ile ilgili haberler konusunda ise rivayet muhtelif. Karayolları işçileri bir çok taşeron işçisi ile ilgili olarak, yargı kararı ile Hükemet’in “Muvazaa” yaptığını belgelemesine karşın, yıllardır işlerine başlıyamıyorlardı. Yani yargı kararı, bu Hüküket tarafından çıkartılan yasaya dayalı olarak oluşan kararları uygulamıyordu. Seçimlere giderken, bir iane verir gibi, toplanan bu işçilere, Başbakan Davutoğlu açıkladı. İşçileri kadroya alıyoruz diye. Alkışlandı da. Kimse sormadı, yargı kararını bu denli geç uyguluyorsunuz diye. O zaman soran olmadı daha, sonra da soran olmadı.

Sosyal güvenlik ve hakların kullanımı. Hastanelerde, muayenede, ilaç alımında yapılan kesintiler ve diğerleri. Bu sıralar yakınmalar yavaş yavaş artmağa başladı. Unuttuk galiba, 10 yıl önce, Sosyal Güvenlik Reformu yapmıştık.

İşsizlik rakkamlarına hiç girmiyelim şimdi. Çevremize bakalım, gerçekleri görmek için yeter.

Kabullenme ve sessiz kalma, hakkını istememe, çekinme, var olanı yitime endişesi. Az gittik uz gittik, aynı minval üzerine gidiyoruz. İyileşme olmuyor. Güven gelmiyor, oluşmuyor. Zor, biliyorum zor.

Ama zor olanı, sürekli kabullenerek zor da aşılmıyor bir türlü.

Evet bayram öncesi, bayram da , bayram sonrası, koalisyon tartışmaları, liderlerin görüşmeleri, söylemler. Gündem hızlı. Ve 63 Hükümet 45 gün içinde oluşacak. Ama nasıl. Geçmişe bakalım, sonra da gelecek günlere. Nasıl olacak, ayrıca farklı olacak mı ?

Bu arada bayramda, bunları yeniden yeniden bir daha düşünelim. Er geç yine bir erken seçim yaşayacağız gibi. Nasıl daha iyi olur, kabullenme yerine bunu değiştirmeğe çalışalım. Yarınlar için zarar etmeyiz umarım.

Aydınlık güzel bir yaşam ve ülke için beklemeyip. oluşturmak için, güzel bir Ramazan Bayramı dileyerek, sağlıkla diyelim.

Ankara. 14 Temmuz 2015. Salı. [email protected]

1574380cookie-checkBayram geliyor ve koalisyon turları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.