Bayram’a tazyikli su ve biber gazı…

1 Mayıs’ın ilk müdahalesi Beşiktaş’ta yaşandı. 1 Mayıs için İstanbul’da yollar kapatılıp yoğun güvenlik önlemleri alınırken saat 07.45’de Beşiktaş’ta toplanan bir gruba polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Bu arada göstericilerin attığı taş, DHA kameramanı Zeki Günay’ın kafasına ve koluna isabet etti. Hafif şekilde yaralanan Günay için ambulans çağrıldı.

Beşiktaş’ta süren çatışmada polisin attığı gaz bombaları CHP İlçe Örgütü’ne de isabet etti. Yaralanan 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

1 Mayıs nedeniyle bir grup DİSK’in Şişli’deki genel merkezi önünde toplandı. Kalabalığın sayısı her geçen dakika artarken grup sloganlar atarak bekleyişini sürdürdü. Ellerinde flama ve pankartlarla slogan atan grup, ilerleyen dakikalarda Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşünün ardından çevik kuvvet korteje müdahale etti.

Polisin müdahalesiyle Şişli savaş alanına döndü. Halasgargazi Caddesi’nden çevik kuvvetin müdahal esiyle göstericiler ara sokaklara kaçtı. Çatışmalar ara sokaklarda sürüyor.

YARALILAR DİSK BİNASINA SIĞINDI

Şişli’de polisin DİSK kortejine müdahalesi sırasında çok sayıda işçinin yaralandığı iddia edildi. Yaralıların DİSK binasına sığındığı belirtiliyor.

Avukat Efkan Bolaç da Twitter’daki hesabından bir fotoğraf paylaştı ve altına da ”İnsanlar disk’e sığındı. Çok sayıda yaralı var” notunu düştü.

Kortejin en önündekilerin ellerinde taşıdığı 1 Mayıs çelengini de polis panzeri ezdi geçti.

İstanbul’da 1 Mayıs gerginliği Harbiye’de sert müdahalelere neden oldu. Olaylar sırasında 1 polis yaralandı.

Göstericiler Talimhane yokuşundan Harbiye’ye çıkan yolda polisle çatıştı. Taş ve bilye atan göstericilere polis biber gazı ve su sıkarak karşılık verdi. Çıkan olaylar sırasında bir polis memuru karnına gelen taş ile yaralandı.

AK PARTİ KARAVANINA SALDIRI

Beşiktaş’ta Taksim’e çıkmak için bekleyen göstericiler, seçim çalışmaları için kullanılan AK Parti’ye ait karavanı böyle devirdi. Öfkeli grup, CHP’lilerin engelleme çalışmalarına rağmen devirdikleri karavanı sopalarla

Beşiktaş’ta polisin müdahalesiyle kaçan gruplar, meydanda bulunan AK Parti’ye ait karavanı hedef aldı. Karavanı sallayan göstericiler, kısa bir süre sonra aracı devirdi. Meydanda bulunan CHP’liler ise grubu engellemeye çalıştı ancak başaramadı. Göstericiler engelleme çabalarına rağmen araca saldırmayı sürdürdü.

GÜRSEL TEKİN: POLİS AĞZIMIZA…

Şişli’deki müdahale sırasında biber gazından etkilenen CHP’li Gürsel Tekin ‘Bunu burunlarından fitil fitil getireceğiz’ derken Ercan Karakaş ise ‘Polis tam üç kez gaz sıktı. Üçüncüde resmen ağzımızın içine sıktı’ iddiasında bulundu. Tekin, önlem amaçlı hastaneye kaldırıldı.

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Şişli’den hareket eden korteje polis biber gazlarıyla sürekli müdahale etti. Grubun içinde yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’de gazdan etkilendi. Tekin ‘Taksim Meydanı gün içinde 1,5 milyon insanın rahatça gezebildiği alan 30-40 bin insana dar gelir mi? Bu bahanedir. Taksim 1 Mayıs’ın sembol alanıdır. Apoletli askerler gitti. Apoletli Tayyip Erdoğan geldi. CHP Genel Başkan yardımcısı olarakbunun hesabını sormak namus borcumuzdur. Onların burnundan fitil fitil getireceğiz’diyerek tepkisini dile getirdi.

KARAKAŞ’TAN İNANILMAZ İDDİA

CHP’li eski bakan ve milletvekili Ercan Karakaş’ın iddiaları ise gerçekten inanılmaz:

” Beşiktaş’a gelene kadar üç kez gaz yedik. Üçüncüsünde kendimizi tanıtmamıza rağmen resmen polis tarafından ağzımıza gaz sıkıldı. Böyle müdahaleler demokrasilerde yaşanmaz” dedi.

KÖPRÜLER KALDIRILDI, ULAŞIM ENGELLENDİ

1 Mayıs kutlamaları için Taksim’i yasak bölge ilan eden yetkililer çok ilginç bir önlem aldı. Galata ve Unkapanı köprüleri parçalara ayrılarak araç trafiğine kapatıldı. Unkapanı’nı Şişhane’ye bağlayan Atatürk Köprüsü bu sabah saatlerinde dubalarından ayrılarak, köprü parça parça kıyıya çekildi.

DİSK’in Şişli’den, CHP-İP-TKP’nin Beşiktaş’tan Taksim’e doğru yürüyüşüne engel olmaya çalışan yetkililer, Aksaray ve Unkapanı yönünden Taksim’e gelişleri engellemek için de köprüyü tamamen iptal etti. Taksim’e doğru ilerlemek isteyen bir grubun Galata köprüsü üzerinde kaldığı görüldü.

CHP MÜDAHALEYİ OTURMA EYLEMİYLE PROTESTO ETTİ

Beşiktaş’ta Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alanda toplanan CHP’li bir grup oturma eylemi yaptı.

Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde sabah erken saatlerde toplanarak yürümek isteyen ancak polis müdahalesiyle dağılan gruplar, meydanda bulunan Atatürk Anıtı’nın önünde bir araya geldi.

Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da bulunduğu gruptakiler oturma eylemi başlattı. Bir süre oturan partililer, daha sonra alana getirilen otobüste çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.

Ardından otobüsün üzerine çıkarak partililere seslenen Salıcı, polisin yaptığı müdahaleyi eleştirerek, “Bunun hesabını soracağız. Ancak kimsenin burnunun kanamasını dahi istemiyoruz. Bu nedenle bütün CHP’lileri otobüsün etrafında toplanmaya davet ediyorum” dedi.

Gençlik kollarının da meydana gelmesini isteyen Salıcı, bütün partililerin toplanmasının ardından sonraki aşamaya geçeceklerini söyledi.

Otobüste CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile bazı milletvekillerinin de bulunduğu görüldü.

DOLAPDERE’DE ÇATIŞMA

Kurtuluş’tan Taksim Meydanı’na gitmek isteyen yüzleri maskeli bir gruba, polis Dolapdere’de müdahale etmişti. Ara sokaklara dağılan grup kısa bir süre sonra yanlarında molotoflarla geri döndü. Bilgi Üniversitesi arkasında toplanan gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Bunun üzerine göstericiler de molotof, havai fişek, bilye ve taş attı. Bazı göstericiler kaçarken buldukları lastikleri de yaktı. Vatandaşlar lastikleri kendi imkanlarıyla söndürdü. Bu arada göstericilerden birinin attığı molotof bir dükkanın çatısına düştü. Çatıda başlayan yangın dükkanda oturanlarca söndürüldü. Polisle göstericiler arasındaki gerginlik devam ediyor.

OKMEYDANI’NDA GERGİNLİK

Bu arada Okmeydanı’nda yüzü maskeli DHKP-C’li bir grup toplandı. Polis müdahale etmeye hazırlanıyor. Okmeydanı’nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçti.

Şark Kahvesi’nde bir araya gelen gruptakiler, Şişli’ye doğru yürürken, Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde önlem alan polis ekipleri yolu kapattı. Okmeydanı’ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı’nda toplanan başka bir grup da Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Bu arada, çevik kuvvet ekipleri, Mecidiyeköy Meydanı’nda toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla Büyükdere Caddesi’ni kapattı.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Mecidiyeköy Meydanı’ndan DİSK’in genel merkez binasına yürümek istedi, ancak polis tarafından geri çevrildi.

ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMANLAR POLİSLE ÇATIŞTI

1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e gitmek üzere yola koyulan “Antikapitalist Müslümanlar” grubu Galata Köprüsü’ne geldiklerinde büyük şaşkınlık yaşadı. Grupların Taksim’e çıkmasını önlemek için köprülerin açıldığını gören grup üyeleri Taksim Meydanı’na çıkamadı. Grup üyeleri açık köprüye tırmanmaya çalışınca polis müdahale etti. Yaşanan arbedenin ardından gruba gaz bombası sıkıldı.

SIKIYÖNETİM BENZETMESİ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kazancı Yokuşu’nda 1977 yılında meydana gelen kanlı 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenleri andı.

Sendikalarla güvenlik güçlerinin karşı karşıya getirilmesinin doğru olmadığını söyleyen Sarıgül, yaşananları sivil sıkıyönetim olarak niteledi. Polislerin de günün birinde sendikal haklarının olabileceğini belirten Sarıgül,“Bölgemde yaşananları görüyorum. Çok üzgünüm. Bir orta yol bulunabilirdi” dedi.

TURİSTLERİN 1 MAYIS ŞAŞKINLIĞI

İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle yolların kapatılması, turistlere zor anlar yaşattı.

İstanbul’da 1 Mayısın ilk mağdurları turistler oldu. Yoğun güvenlik nedeniyle tatil için İstanbul’a gelen yabancı misafirler bavullarıyla sokaklarda kaldılar.

Kaldıkları otellere gidemeyen turistler ellerinde bavullar ile polislerden yardım istedilir. Bir çok turist sokaklarda ellerinde bavullar ile dolaşmak zorunda kaldı.

Taksim ve İstiklal caddesine giriş ve çıkışların yasak olması üzerine yabancı misafirler ne güvenlik çemberine girebildiler ne de çıkabildiler.

HASTANEYE İKİNCİ MÜDAHALE

Şişli’de polisin müdahalesi sonrası Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine gruba polis tekrar müdahale etti. Polis gaz bombası kullandı. Tazyikli su ile gruptakileri uzaklaştırdı. Göstericiler polise taş atarak karşılık verdi.

1380910cookie-checkBayram’a tazyikli su ve biber gazı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.