Bayramda sağlıklı beslenme

Yeni kesilmiş kurbanlık hayvan etlerinin, sert olması nedeni ile sindirimde zorluk yaratabileceğini belirten Demir, “Bu nedenle taze kesilen etler hemen tüketilmemeli; buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir” dedi.

Kurban Bayramı yaklaşırken, beslenme uzmanları bayram süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyorlar. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı sırasında özellikle artan et ve tatlı tüketiminde aşırılığa kaçılmaması gerektiğini söyledi. Çağatay Demir, “Et, kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli minerallerin (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminlerin de (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) kaynağıdır. Öte yandan, et ve diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu yüzden tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gereklidir” dedi.

Demir, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekti ve “Et tüketimi için uygun oranlar, kişiye göre farklılık göstermekle beraber; normal şartlarda günde 100 – 150 g tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi idealdir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır” dedi. Demir şöyle devam etti:

“Kurban Bayramı’nda, geleneksel olarak taze ve yağlı etin yanı sıra, iç organları da (sakatat) fazlaca tüketilir. Oysa bu tür etlerin, kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle, bayramda bu tür etlerden mümkün olduğunca az tüketilmesini öneriyorum” dedi.

Her tatlıyı kabul etmeyin
Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına da dikkat çeken Demir, “Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. hamur tatlılarından yemek zorunda kalınırsa miktarı az olmalı” dedi.

Demir ayrıca, bayramda artan kahve ve çay tüketiminin aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk , mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabileceği uyarısında bulundu ve “Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Kurban eti nasıl pişirilmeli?
Çağatay Demir, “Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir” diyerek; Kurban etlerinin pişirilmesine ve saklanmasına yönelik olarak şu uyarılarda bulundu:

 Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma ve kavurma yerine haşlamayı tercih edin.
 Sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırmak amacıyla etlerin sebzelerle birlikte pişirin.
 Etleri ızgarada pişirirken etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmasına dikkat edin.
 Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu nedenle etleri, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın. Buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) 3 ay saklanabilir.

Bayramda bunlara dikkat!
 Sabah mutlaka kahvaltı edin, kahvaltınız hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmasına dikkat edin.
 Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenin.
 Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb) yeterli ve dengeli miktarlarda alın.
 Yemekleri bitkisel sıvı yağ ile pişirin.
 İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyin. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalırsanız miktarını az tutun.
 Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk , mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin.

773640cookie-checkBayramda sağlıklı beslenme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.