“Bazı Türk yetkililer cahil”

Ed Dünya televizyonuna konuşan Esad, Türkiye tarafından da savunulan güvenlikli bölge fikrine karşı çıktı.

Şam’daki başkanlık sarayında gerçekleştirildiği belirtilen röportajda Esad, “Birincisi, tampon bölge konusu masada değil. İkincisi, bu hasmane tutumlar içindeki ülkeler ve Suriye’nin düşmanları tarafından ortaya atılan gerçekçi olmayan bir düşüncedir” dedi.

Türk hükümetine yönelik eleştirilerini yineleyen Esad, “Bazı Türk yetkililerin cahillikleri yüzünden geri adım mı atacağız?… Türk halkı bu kriz boyunca bizim arkamızda durdu” diye konuştu.

ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR

Suriye lideri, tamamı TSİ 21.00’de yayınlanacak röportajda ayrıca, muhaliflerle mücadelede büyük mesafe katettiklerini ancak “savaşı kazanmaları için” zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Esad, “Suriye halkına sesleniyorum. Suriye’nin kaderi sizlerin elinde. Halkımızın geniş tabanı ülkeyi de koruyor” dedi.

DAVUTOĞLU’NDAN BM’YE ÇAĞRI

New York’ta yarın gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak üzere yola çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki çatışmalardan kaçanlar için bu ülkenin sınırları içinde kamplar oluşturulması için BM’yi göreve çağırdı.

Hali hazırda 80 binden fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin üzerine düşen görevi yapmayı sürdüreceğini belirten Davutoğlu, “Yarın sınırlarımızın ötesinde onbinlerce insan biriktiğinde, ki birikebilir, içeride biz kampları kurma sürecindeyken bir taraftan da olaylar sürüyor ve ayrıca Suriye içine de yoğun insani yardım, gıda, ilaç gönderme çabası içindeyiz. Suriye içinde bu sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda BM’nin devreye girmesini bekliyoruz. Buna uygun yöntemlerin, modalitelerin geliştirilmesi lazım ki bu mesele Suriye’den dışarıya ihraç edilen bir sorun olmaktan çıksın” dedi.

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede BM’nin ilgili yetkilileri ile görüşmelerinin sürdüğünü söyleyerek, BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ile sık sık telefonda görüştüğünü, Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres’in de yine Türkiye’ye geleceğini bildirdi. Davutoğlu, bundan sonra bu konuda daha somut adımlar atılmasını beklediklerini yineledi.

RUSYA VE ÇİN SOĞUK BAKIYOR

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçtiğimiz haftalarda, Türkiye’deki mülteci sayısının 100 bine ulaşması halinde Suriye sınırları içinde güvenlikli bölge oluşumunun söz konusu olacağını belirtmişti.

Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye toplantısında “güvenlikli bölge” talebini dile getirmesi bekleniyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin’in şu aşamada tampon bölgeye sıcak bakmadığı, ABD’nin de temkinli yaklaştığı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise önceki gün yaptığı açıklamada, “müttefik ülkelerle birlikte Türkiye’nin önerdiği tampon bölge kurulması önerisi üzerinde çalıştıklarını” söylemişti.

1354580cookie-check“Bazı Türk yetkililer cahil”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.