Bazuka’nın babası öldü

20.yüzyılın simgelerinden biri olması bakımından haber değeri taşıyan Bazuka mucidinin ölümü Amerikan basınında genişçe yer aldı. Rusların Kalaşnikov tüfek icadı kadar önem ve eşdeğerde olan Bazuka’nın mucidi Uhl, bu silahtan başka vurucu ve savunu silahları da icat etmişti.

Omuzdan hedef alınıp ateşlenen soba borusu gibi bir roket atar olan Bazuka, Nazi tanklarına karşı ABD ordusuna bir savunma silahı olarak 1942 yılında teslim edildi. O zamandan beri NATO dahil olmak üzere dünyanın hemen bütün ordularında bu basit silah kullanıldı. Son Irak çıkartmasında ABD ordularının elinde bu silah geniş çapta kullanıldı.

Edward Uhl’un sahibi ve başkanı olduğu Fairchild Industries adlı şirket tarafından üretilip pazarlanan Bazuka’lar hâlen en gelişmiş tank ve zırhlı araçlara karşı basit bir teknolojiyle kullanılıyor.

Edward Uhl’un buluşu olan Bazuka yahut orjinal sözcükle söylenirse, Bazooka, ilk kez denendiğinde Pentagon’dan bir general, “Bu basit borudan olma silah, komedyen Bob Burns’un zurnasına benziyor” demiş, silahın adı böylece Amerikan argosunda zurna anlamına gelecek şekilde Bazooka olmuştu.

1504510cookie-checkBazuka’nın babası öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.