BBC: ABD İran’da vuracağı yerleri belirledi

BBC, diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Amerikan ordusunun olası hava operasyonunda, İran’ın nükleer tesislerinin yanı sıra hava ve deniz kuvvetlerine ait üslerle komuta karargahlarının hedef alınmasının planlandığını yazdı.

“Talimat verilmesi halinde, İran’ın askeri altyapısı vurulacak” ifadesinin kullanıldığı haberde, Washington yönetiminin, İran’a yönelik bir askeri operasyon hazırlığında olmadıklarını ısrarla vurguladığı hatırlatıldı. BBC’ye açıklama yapan diplomatik kaynaklar, Florida’daki Amerikalı komutanların, İran sınırları içindeki hedef listesini belirlediklerini, Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisiyle İsfahan, Arak ve Buşehr’deki tesislerin listeye dahil edildiğini söylediler.

Kaynaklar ayrıca, saldırı ihtimalinin, İran’ın nükleer silah ürettiğinin ortaya çıkması ya da İran’ın Irak’taki Amerikan askerlerine yönelik saldırılardaki sorumluluğunun ortaya çıkması halinde gündeme getirebileceğini de belirttiler.

İKİNCİ UÇAK GEMİSİ İRAN YAKININDA 

Öte yandan ABD Başkanı George Bush tarafından ocak ayında bölgeye gönderileceği açıklanan ikinci Amerikan uçak gemisi USS John C. Stennis’in Ortadoğu’da olduğu bildirildi.

Amerikan 5. Filosu tarafından yapılan açıklamada, USS John C. Stennis’in dün bölgede bulunan USS Dwight D. Eisenhower ile buluştuğu ve her iki uçak gemisinin, bu sabah saatleri itibarıyla Umman Denizinde bulunduğu belirtildi.
İkinci uçak gemisinin bölgeye intikalinin, ABD ile İran arasındaki gerginliğin arttığı bir döneme rastladığına dikkat çekiliyor.

USS John C. Stennis ve beraberindeki hava-deniz grubunun, Afganistan ve Irak’ta bulunan kara kuvvetlerine destek temini için 5. Filonun operasyon bölgesinde bulunduğu da belirtiliyor.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ANKARA’DA

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.


Mutteki, Esenboğa Havaalanı’nda, Ankara Vali Yardımcısı Hayati Soylu ve İran Büyükelçiliği yetkilileri tarafından karşılandı. İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının açılışına katılacak. Konuk bakan ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşecek.

 

1146530cookie-checkBBC: ABD İran’da vuracağı yerleri belirledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.