BBC çalışanları grevde

3 bin 780 kişinin işten çıkartılması ve kurumun bir bölümünün özelleştirilmesiyle ilgili kararı protesto eden BBC çalışanı binlerce gazeteci ve teknisyenin katılacağı grevin, TV ve radyo yayınlarını etkilemesi bekleniyor.


Bu arada BBC çalışanlarının bağlı olduğu sendika da, yönetim tarafından alınan kararların BBC tarihinde kuruma en büyük zararı veren kararlar olduğunu savundu. BBC yönetimiyse işten çıkarmalar ve özelleştirmeden gelecek paraya yatırımlar için ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.


GREVE DOĞRU


Binlerce BBC çalışanı, yönetimin bütçede kesintine, özelleştirme ve işten atma planlarına karşı grev oylamasına gitti.  BBC’de örgütlü NUJ, Amicus ve BECTU sendikalarında yapılan oylamada greve evet kararı çıktı.  NUJ (Ulusal Gazeteciler Sendikası) üyeleri yapılan grev oylamasında yüzde 83.9 oranında evet derken, BECTU ve Amicus sendikalarında yapılan oylamadada çoğunlukla evet oyu çıktı.


NUJ sekreteri Jeremy Dear yaptığı açıklamada alınan bu sonucun BBC Genel Yayın Yönetmeni Mark Thompson’un uygulamak istediği kesintilere karşı çalışanların kızgınlığının ifadesi olduğunu belirtti.  Dear yaptığı açıklamada “Eğer Mark Thompson ve onu yöneticileri BBC’nin geleceğini korumayı hazırlanmıyorlarsa, bunu BBC çalışanları yapacaktır. Şimdi BBC’nin nasihat vermeyi bırakıp, çalışanların kaygılarını dinleme zamanıdır” dedi.


Sendika üyelerinin greve evet  denmesinin yanı sıra, sendikalar tarafından BBC işyerlerinde yapılan bir çok toplantılara son yılların en yüksek katılımının gerçekleştiği ve bu toplantılar sırasında bir çok çalışanında sendikalara üye olduğu belirtildi.  


BBC’de örgütlü bulunan NUJ, Bectu ve Amicus sendikaların temsilcileri grev oylaması sonrası NUJ merkezi binasında bir araya gelerek grev planını açıkladılar.  BBC çalışanları 23 Mayıs’ta 24 saatlik, 31 Mayıs ve 1 Haziran’da 48 saatlik, bir hafta sonrasında da 24 saatlik olmak üzere toplam 4 gün greve gidecekler. Haziran başında sendikalar tekrar bir araya gelerek, geleceğe yönelik grev plan ve tarihlerini görüşecekler.


Sendika işyeri temsilcileri ve üyeleri 23 Mayıs’ta İngiltere çapında yapılacak olan greve hazırlanırken, sendikalar grev günü BBC binaları önünde gerçekleşecek olan gösteriler yapmayı planlıyor.


SIKINTILAR ARALIK’TA BAŞLADI


BBC ilk işten çıkartmaları ve özelleştirme planlarını Aralık 2004’de duyurmuş, ve ek olarak Mart 2005’de de  işçilerin geçici olarak işten çıkartılmasını duyurmuştu. BBC Yönetimi’nin işten çıkarma, özelleştirme ve kesinti planlarına karşı üç sendikanın istekleri BBC Genel Yayın Yönetmeni Mark Thompson tarafından 12 Nisan’da yapılan toplantıda geri çevrilmişti.  Bunun üzerine sendikalar grev oylamasına gitmişlerdi. 


Özelleştirilmesi planlanan BBC Kaynakları ve BBC Yayınları bölümleri  temsilcileri Londra’da ki toplantıda, BBC yönetiminin aldıkları kararların tekrar gözden geçirilmesi noktasında, sendikalarla görüşme yapmayacağını duyduklarını belirttiler.  BBC Yönetimi kesintilerin programlara daha fazla yatırıma yol açacağını söylerken, sendika haber ve programlarda yapılacak kesintinin BBC’nin yayın kalitesini ciddi şekilde etkileyeceği noktasında ısrarını sürdürüyor. 

679660cookie-checkBBC çalışanları grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.