BBC anketi: El Kaide zayıflamadı

8 Temmuz ve 12 Eylül tarihleri arasında yapılan ankete 23 ülkede 24.000 kişi katıldı.


Ankete katılanların yüzde 29'u, ABD Başkanı George Bush'un 2001 yılında ilan ettiği "terörle savaş" doktrininin El Kaide üzerinde hiçbir etkisi olmadığı görüşünde.


"ABD liderlerinin 'terörle savaş' olarak adlandırdıkları politikanın El Kaide'yi daha mı güçlü, daha mı zayıf kıldığını düşünüyorsunuz? Yoksa hiçbir etkisi olmadı mı?" şeklindeki soruya verilen yanıtlara göre, ABD politikalarının El Kaide'yi güçlendirdiğini düşünenlerin oranı yüzde 30. Yüzde 22'lik bir kesim ise ABD politikalarının örgütü zayıflattığı kanısında. Böyle düşünenlerin oranı ABD'de ise yüzde 34.


"El Kaide ile ABD arasındaki savaşı kim kazanıyor?" sorusuna ise, yüzde 49'luk bir kesim "hiçbiri" yanıtını verirken, yüzde 22'lik bir kesim ABD'nin elinin daha kuvvetli olduğu görüşünü dile getirdi. El Kaide'nin savaşı kazandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 10.


Anketin yapıldığı 23 ülkenin çoğunda El Kaide hakkında olumsuz görüşlerin hâkim olduğu görülürken, Mısır ve Pakistan bu konudaki istisnaları oluşturdu.


Mısır'da ankete katılanların yüzde 60'ı, El Kaide hakkındaki düşüncelerinin olumlu ya da karışık olduğunu belirtiyor.


Pakistan'da da El Kaide hakkında olumsuz görüşlere sahip olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 19.


Anketi yürüten Globescan'den Doug Miller, Mısır ve Pakistan'daki bu sonuçların "ABD'nin 'terörle savaş'ının kalpleri ve zihinleri kazanmadığının bir diğer işareti olduğunu" söylüyor.

815630cookie-checkBBC anketi: El Kaide zayıflamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.