BBC, 'Atatürkçü'leri kızdırdı

İADD, 20-21 Ağustos 2008 Çarşamba ve Perşembe akşamları BBC 1 ve BBC 2'de yayınlanan, Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Johnson'un soyağacının konu edildiği 'Who do you think you are' adlı programda, tarihi gerçeklerin saptırıldığı gerekçesiyle BBC'ye bir tepki mektubu gönderdiğini açıkladı.


İADD, söz konusu programla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında şöyle dedi:


'Programda Ali Kemal "memleketi için Mustafa Kemal ile aynı (!) iyi istekleri olan, ancak bunu şiddet yoluyla değil barışçıl ve uzlaşmacı bir politikayla gerçekleştirmeye çalışan ve sonunda aşırı milliyetçilerin şiddetine kurban giden, vicdan sahibi bir gazeteci ve bir bakan"  gibi ifadelerle tanıtıldı. Atatürk ise aşırı milliyetçi bir azınlığa maledildi.


Burada Boris Johnson'un büyük dedesini nasıl görmek istediği önemli değil. Önemli olan BBC'nin programda, zamanın tarihi gerçeklerini ifade eden diğer kişilere yer vermemiş olmasıdır. Programda, "Ali Kemal'in ve zamanın Padişahının ülkeyi isgal edenlere teslimiyetçi tutumları dünyanın neresinde olsa "vatan hainliği = treason" sayılır, Kurtuluş Savaşı "aşırı milliyetçilerin şiddet hareketi" değil, dünyanın neresinde olsa gerçek anlamda, meşru ve haklı bir kurtuluş savaşıydı" diyen biri yoktu. Programin izleyici kapasitesi düşünüldüğünde buradaki kamuoyu için ne kadar etkili bir araç olduğu ortadadır. Bu nedenle tepkimizi dile getirme zorunluluğu hissederek BBC'ye detaylı bir mektup gönderdik."

814810cookie-checkBBC, 'Atatürkçü'leri kızdırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.