Dün gözaltına alınan HDP’nin Åžanlıurfa’nın Suruç ile Mardin’in Savur, Derik ve Mazıdağı ilçelerinin belediye baÅŸkanları görevden alındı. BaÅŸkanların yerine kaymakamlar kayyum olarak atandı. Son atamalarla birlikte HDP’nin kayyum atanan belediye sayısı 24’e yükseldi.
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinin ardından HDP’li belediye baÅŸkanlarına yönelik görevden uzaklaÅŸtırma ve yerlerine kayyum atama uygulaması HDP’ye yakın kesimler ve parti içinde “sine-i millet” tartışmasını bir kez daha gündeme taşıdı.
Sosyal medya üzerinden de yürüyen tartışmada her ne kadar parti yönetimi “sine-i millet” fikrine “mesafeli” baksa da; belediye baÅŸkanları, meclis üyeleri ve milletvekillerinin “topluca istifa etmesi” seçeneÄŸi yüksek sesle dile getiriliyor.
Son olarak cezaevindeki eski HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın avukatı Mahzuni Karaman’ın “toplu istifa” çaÄŸrısı, bu tartışmayı yeniden alevlendirdi.
HDP’nin elinde ise toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı var. TBMM istifaları kabul eder ve ara seçim olursa ne ala: Yeni bir çıkış olabilir. Kabul etmezse, iktidarın tasfiye politikası ifşa olur.
HDP yönetimi ise bu talepleri, 20 Kasım’da parti bileÅŸenleri, belediye baÅŸkanlarının da katılacağı ve kayyum atamalarına karşı izlenecek tutumun belirleneceÄŸi toplantıda netleÅŸtirip, bir deklarasyonla kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. AyÅŸe Sayın / BBC TÜRKÇE Ankara
HABERİN DEVAMI
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-50423810