BBC: Müzakereleri Kıbrıs engelleyebilir

BBC’nin internetteki haber portalında Avrupa haberleri sayfasında yer alan analizde, Londra ve Brüksel’de bazı endişelerin hakim olduğu belirtilirken,


“Zaten kimse müzakerelerin kolay geçmesini beklemiyordu, ancak erken çöküş de beklenmiyordu. Bu korkuların temelindeki konu da Kıbrıs” denildi.


AB’nin Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında hassas bir denge oluşturmaya çalıştığı, ancak bu dengenin her an bozulabileceği öne sürülen analizde, Türkiye-AB ilişkilerinde genel görüntünün önümüzdeki sonbahardan itibaren daha da kararabileceği, Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında “tanınma-tanınmama” konusunda “ince bir kedi-fare oyununun” sürüp gitmekte olduğu görüşü dile getirildi.


Analizde sözlerine yer verilen Kıbrıs Rum kesiminin AB’deki daimi temsilcisi Nicos Emiliu, Türkiye’nin limanlarını Rum gemilerine açmamasından müzakere sürecinin kaçınılmaz olarak etkileneceğini savundu.


Pek çok AB üyesi ülkenin politikacı ve diplomatlarının Türkiye ile müzakerelerin tartışmalar ve kızgınlıklar içinde çökmesi ihtimalini düşünmek bile istemedikleri kaydedilen analizde, bu kesimin hem Türkiye’nin limanlarını Rum kesimine açmasını, hem de Kıbrıs sorununun tümüyle çözülmesini istedikleri belirtildi.


Analizde, Rum kesiminin AB üyesi olmakla elde ettiği pazarlık gücüne işaret edildi ve Avrupalı bazı diplomatların, Rumların Kıbrıs sorununu BM çerçevesinden çıkararak Avrupa’nın meselesi haline getirme stratejisini endişeyle izledikleri ifade edildi.


Türkiye ve KKTC’nin de, AB ile KKTC arasında doğrudan ticaret kanallarının açılması yolunda talepleri bulunduğuna dikkat çekilen analizde, Rumların ise bunu KKTC’nin resmen tanınması olarak gördüğü ve “kabul edilemez” bulduğu belirtildi.


Bazı diplomatların, Kuzey’in resmen tanınması tehdidini Rumların yeniden görüşme masasına çekilmesinin bir yolu olarak gördükleri kaydedilen analizde, büyük bir kesimin ise Rumların önümüzdeki sonbaharda görüşmeleri uçurumun kenarına itmeyecekleri umudunu dile getirdikleri ifade edildi.


BBC’nin analizinde, Rumların sadece kendi çıkarları için böyle bir şey yapmalarının büyük bir hata olacağı vurgulandı ve soğukkanlı bir tutum izlenmesi çağrısında bulunuldu.

789290cookie-checkBBC: Müzakereleri Kıbrıs engelleyebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.