BBC: Netanyahu az farkla geride

İsrail’de Nisan ayında yapılan seçim sonrasında hükümet kurulamayınca Salı günü yenilenen seçimde, sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Binyamin Netanyahu’nun rakibi emekli korgeneral Benny Gantz, küçük bir farkla önde görünüyor. Ancak hükümeti kurabilmek için yeterli sandalye sayısına yine hiçbir parti tek başına ulaşamıyor.

Netanyahu’nun sağ Likud Partisi’nin 30 ile 33 arasında, Gantz’ın merkez sol ittifakı “Mavi ve Beyaz”ın (Kahol Lavan) 32 ile 34 arasında sandalye kazandığı tahmin ediliyor.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Netanyahu, partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada, daha önceki seferlerde olduğu gibi zaferini ilan etmek yerine “resmi sonuçları bekleyeceğini” söyledi ve kazanması halinde yapacaklarını anlattı:

“Önümüzdeki günlerde, bu milletin insanlarının çoğunun görüşlerini yansıtan güçlü bir Siyonist hükümet kurmak ve Siyonizm karşıtı tehlikeli bir hükümetin kurulmasına engel olmak için müzakerelere başlayacağız. Şu an yapmamız gereken şey bu; ülkedeki birçok kişiyi bir araya getiren ve İsrail’in Yahudi halkının ulusal devleti olduğuna inanan kimseyi dışlamayan bir hükümet kurmalıyız.”

Anket sonuçlarını aldıktan sonra Gantz da destekçilerine yaptığı konuşmada “Gerçek sonuçları bekleyeceğiz ama görüldüğü kadarıyla görevimizi başarıyla tamamladık” dedi. Netanyahu’nun başarılı olmadığını savundu:

“Geniş çaplı bir birlik hükümeti kurmak için çalışacağız. Siyasetin dışında, bir tek bir halkız ve tek bir toplumuz. Kutuplaşma ve tahrik arkada kaldı, önümüzde birlik ve barış var. Tüm siyasi rakiplerime sesleniyorum, ayrılıkları bir kenara bırakalım. Hep birlikte iyi bir İsrail toplumu için çalışalım.”

Nisan ayındaki seçimde de iki parti başa baş gitmiş, kesin sonuçlara göre ikisi de 35’er sandalye kazanmıştı.

120 sandalyeli İsrail parlamentosunda (Knesset) hükümeti kurmak için 61 sandalye gerekiyor. Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede parlamentoya çok sayıda parti girdiği için, bugüne kadar tek başına 61 sandalye kazanan siyasi parti olmadı.

Sandalye sayısı aynı olsa da oy oranı küçük bir farkla Mavi Beyaz İttifakı’ndan fazla olan Netanyahu, hükümeti kurma görevini cumhurbaşkanından almıştı.

Ancak 61 sandalye için gereken tüm sağ partileri bir araya getiremediği ve hükümeti kuramadığı için seçimler 17 Eylül’de yenilenmişti.

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49737396

2335540cookie-checkBBC: Netanyahu az farkla geride

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.