Böbrek üstü bezlerine müdahale

Tıp dünyasının akıl almaz buluşlarına ve gelişimine gün yok ki bir yenisi eklenmesin… Geçtiğimiz günlerde; Türkiye’nin sayılı Endokrin Cerrahlarından Avrupa Birliği Endokrin Cerrahisi Bölümü Kurucu üyesi ve 10 yıldan beri Eğitim ve sınav kurulunun ulusal delegesi olan Prof. Dr. Serdar Tezelman tarafından Türkiye’de ilk defa tek kesi ile ağrısız olarak böbrek üstü bezlerinin endoskopik ameliyatları gerçekleştirildi.

Vücudumuzda sağ ve sol böbreklerin üzerinde yer alan böbrek üstü bezleri (adrenal bezleri) insan için hayati önem taşımaktadır. Böbrek üstü bezlerinin tümörler nedeniyle aşırı çalışmasından; kortizon, adrenalin, aldesteron gibi hormonların salgılanması sonucunda, hipertansiyon, kilo artışı, şeker hastalığı, kıllanma, depresyon, adet düzensizliği vs. gözlenmektedir.

Klasik yöntemle böbrek üstü bezlerinin laparoskopik olarak müdahalesi 4 ayrı kesiden gerçekleştirilirken bugün artık Prof. Dr. Serdar Tezelmen ve ekibi tarafından 2 cm’lik tek kesi uygulanması yapılarak bir ilke imza atılmaktadır.

Prof. Dr. Tezelman; “Bu ameliyatı ilk defa 5,5 cm çapı olan ve aşırı miktarda kortizon hormonu salgılayarak şişmanlığa, şeker hastalığına, tansiyon yüksekliğine ve adet düzensizliğine yol açan tümörü 37 yaşındaki kadın hastamızdan çıkararak gerçekleştirdik. Geçen 3 aylık süre zarfında bu operasyonu 10 ayrı hastada daha da başarılı bir şekilde uyguladık. Tüm hastalarda ameliyat sonrası ağrının diğer yöntemlere göre daha az olduğu gözlemlenmiştir.”

Prof. Dr. Serdar Tezelman’ın ağrısız gerçekleştirdiği operasyon ile hasta açısından oldukça rahat ve konforlu olan bu yöntemle sosyal aktivasyona dönme süreci de oldukça kısalmıştır.

www.serdartezelman.com

773860cookie-checkBöbrek üstü bezlerine müdahale

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.