Böbrek taşı erkekleri seviyor

Amerikan Üroloji Hastalıkları Derneği yaşamı boyunca erkeklerin yüzde 12’sinin, kadınların ise %5’inin böbrek taşı hastalığı ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.


Özellikle 20-40 yaş arasında daha sık görülen böbrek taşından korunmanın ilk koşulu günde 2,5 litre su içmek; kahve, çay ve kola tüketimini sınırlamak.


Günümüzde böbrek taşlarının büyük çoğunluğunu ortadan kaldırabilecek etkin tedavi yolları bulunsa da bu problem pek çok insanı etkilemeye devam ediyor.


Eğer kalsiyum, oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normal değerlerinden daha yüksek yoğunlukta bulunuyorsa, o kişide böbrek taşı olma ihtimali artıyor.


Aynı zamanda bazı hastalıklar ve alışkanlıklar da böbrek taşı oluşum riskini tetikliyor. Özellikle yaşamında daha önce kalsiyum taşı olan bir hastanın tekrar taş hastalığına sahip olma riski çok daha yüksek. Öyle ki geçmişte taş hastalığı olan hastalarda ikinci kez taş oluşma olasılığı bir yıl içerisinde %15 iken 10 yıl içerisinde % 80’lere çıkıyor.


Ayrıca Gut hastalarında ve idrarında yüksek ürik asit bulunanlarda da böbrek taşı riskinin fazla olduğu söyleniyor. Uzmanlara göre sık veya sürekli ishal durumunda, ya da sıvı kaybı sonucu yoğun, asidik idrar çıkaran kişilerde de böbrek taşı gelişebilir.


BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİN


Böbrek taşı oluşumunu önlemek için günde yaklaşık 2,5 litre su için.


Kola, gazoz gibi asitli içecekleri haftada 1 litreden fazla tüketmeyin.


Çay tüketimi azaltın.


Greyfurt ve elma suyu içmeyin.


Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini arttıracağı için süt, yoğurt, peynir gibi besinleri makul ölçülerde almaya özen gösterin.


Bol lifli besinleri tercih edin.


Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen vs besinleri aşırı tüketmeyin.


Taş hastalığınız varsa bira ve diğer alkollü içecekler, ançuez, sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnıbahar ve et tüketimini kısıtlayın.


Tuz kullanımını azaltın.

721730cookie-checkBöbrek taşı erkekleri seviyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.