BDP 3 gün yas ilan etti

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş: “Biz bunun örtülmesine izin vermeyeceğiz.”

Kürt halkını duyarlı olmaya davet eden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: “Çok açık bir katliam olduğu ortadadır. Bunu örtmeye çalışacaklardır. Eminin şu ana kadar bunu nasıl örteceklerini planlıyorlar. Biz bunun örtülmesine izin vermeyeceğiz. Daha önceki katliamlar gibi olmayacak. Örtemeyecekler. BDP olarak 3 gün boyunca yas ilan ettik. Herhangi bir resmi temasımız olmadı. Kimse bizi aramadı. Savcılara dahi ulaşamıyoruz. Halkımızı duyarlılığa davet ediyoruz. Gün evde oturma günü değildir. Herkes en güçlü şekilde tepkisini ortaya koysun .” (Vatan )

ÖLENLER KÖYLÜ MÜ?

Bombardımanın ardından, ölenlerin PKK’lı değil Ortasu ve Gülyazı köylerinden Irak’a kaçak mazot getiren 18- 20 yaşlarındaki kişiler olduğu ileri sürüldü. Bombardıman bölgesinden 4 ceset Şırnak Devlet Hastanesi’ne getirilirken, bir çok yanmış ceset de köylüler tarafından traktör ve katır sırtlarında Ortasu Köyü’ne getirildi.

Bombardıman sırasında katırlardaki yakıt bidonlarının alev aldığı, cesetlerin çoğunun bu nedenle yandığı, bazılarının da sığındıkları kayanın bombadan yıkılınca altında kalıp öldüğü ileri sürüldü. Yetkililer olayın Irak topraklarında meydana geldiğini ve soruşturmanın sürdüğünü belirterek daha sonra resmi açıklama yapılacağını söyledi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan olayda 20’den fazla kişinin öldüğünü söyledi.

ULUDERE BELEDİYE BAŞKANI: “30 KİŞİ ÖLDÜ”

Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, Ortasu köyünde F-16 savaş uçaklarından atılan bombalar sonucu 30 kişinin öldüğünü söyledi.

İddialara göre, Kuzey Irak sınırında terörist oldukları sanılan büyük bir grubun Türkiye’ye giriş yaptığını tespit eden güvenlik güçleri, taciz ateşi açtı. Ardından F-16 savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Söz konusu grubun, kaçakçılık yapan köylüler olduğu ve katırlarla Türkiye’ye kaçak mazot getirdikleri ileri sürüldü. Olayın ardından köye giden Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, 30 kişinin hayatını kaybettiğini, cesetlerde ağır yanıklar olduğunu söyledi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Öte yandan, operasyon sonrası cesetlerine ulaşılan 19 kişinin isimleri belli oldu. Buna göre yaşamını yitiren köylülerin isimleri şöyle: Özcan Uysal, Osman Kaplan, M. Ali Tosun, Nadir Almak, Yüksel Ürek, Salih Ürek, , Adem And, Hamza Encü, Cemal Encü, Sivan Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Selam Encü, Aslan Encü, Celal Encü, Nevzat Encü, Salih Encü, Ferhat Encü, Şervan Encü.

GENELKURMAY’DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı, köylülerin vurulduğu iddialarına yazılı bir açıklamayla cevap verdi.

TSK açıklamasında: “Olayın meydana geldiği yer Irak’ın Kuzeyindeki Haftanin bölgesi. Olayın geçtiği yer, örgütün ana kamplarının olduğu yer.

Dün saat 18:39 itibarıyla insansız hava araçları Irak içlerinden sınırımıza doğru bir hareket tespit etti. Bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır” denildi.

Açıklamada, olay hakkında adli ve idari incelemenin devam ettiği de belirtildi.

1324690cookie-checkBDP 3 gün yas ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.