BDP listeyi beğenmedi

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Akil insanlar komisyonuyla ilgili; “Kadın sayısı tatmin edici değil. Akademisyen sayısı yetersiz. Hükümet süreci yürütmesi konusunda bazı problemler var. Bu problem listenin oluşmasına da yansımıştır. Bu eleştiri olarak kabul edilmelidir” dedi.

Çelik, çözüm sürecine yönelik oluşturulan akil insanlar heyetinin, objektif olma kriterlerini çok taşımadığını iddia etti.

Çelik, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı kanun teklifi hakkında bilgi verdi ve kanunlaşması için destek istedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çelik, açıklanan akil insanlar listesini eleştirdi. ”Genel olarak liste şeffaf ve aleni hazırlanmamıştır” diyen Çelik, şu ifadeleri kullandı:

”Taraflar bir masanın etrafına oturarak, ‘akil insanlar kimlerden oluşmalıdır, akil insanlardan beklenti nedir, akil insanlar hangi görevleri üstlenecek, hangi bütçeyle ne zamana kadar görevini yürütecek’, bu konuda ortaklaşma olmalıydı. Bu insanlar uzun soluklu bir süreci yönetecekler. Dolayısıyla barışta ısrarlı olan, barışa dair siyasal birikime, söyleme, inisiyatif ve iradeye sahip kişilerden oluşmalıydı. Bizim böyle bir beklentimiz vardı. Bu yönüyle ‘benim istediğim, senin istemediğin’ çekişmesine tabi olacak bir keyfiyet olmamalıydı.”

Çelik, akil insanların, toplumun yüksek itibarına ve saygınlığına mazhar olmuş kişilerden oluşması gerektiğini ifade ederek, ”Bu kişiler akademisyen olabilir, yazar olabilir, sanatçı olabilirdi. Ama kişiler hiçbir zaman siyasi partilerden birine ya da taraflardan birine angaje olan, onların düşüncelerini savunan pozisyonda ve kişilikte olmamalıydı. Listede birçok kişi son yıllarda AKP’nin bizzat savunucusu pozisyonunda. Bir kısmı da bizimle örtüşen pozisyondadır. Bu anlamıyla da akil insanların objektif olma kriterlerini çok da taşımıyorlar” dedi.

FOTOĞRAF: BDP Muş Milletvekili Demir Çelik

1378130cookie-checkBDP listeyi beğenmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.