BDP: Ya 36 ya hiç

Barış ve Demokrasi Partisi tarafından Diyarbakır’da ‘Demokratik Anayasal Çözümün Sağlanması’ mitingi düzenlendi.

Mitingde, Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ve DTK Genel Başkanı ve bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk konuştu.

Hatip Dicle’nin durumu nedeniyle yapılan Meclis’i boykotuyla ilgili ‘ya 36 ya hiç’ mesajı verilen mitingde, çözümün ve özgürlüğün çok yakın olduğu vurgulandı.

Tunceli’de güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada ölü olarak ele geçirilen PKK mensubu Mazlum Erenci’nin Terörle Mücadele Kanunu mağduru bir çocuk olduğunu, Şırnak’ta seçim kutlamaları için meydanlara giden Hatice İdin’in polisin şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini, Siirtli Vecihe ananın seçim bayramında şiddete uğradığını ve yaşam savaşı verdiğini, Siirt’e panzerin sivil aracı ezmesiyle 3 küçük yavruyu kaybettiklerini belirten Filiz Koçali, “Bingöl’de de bir askerin ölümünü üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan’a seslenen ve “Bunlardan sonra gelip buradan helallik isteyecek misin? Bunca katliama, bunca baskıdan sonra helalik verecek miyiz?” diyen Koçali’nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

— ”Biz onlara diyoruz ki açık olun, çüzümden yana mısınız, değil misiniz? Tek kelime ile bize cevap verin.

— Biz artık ona gaspçı Erdoğan da diyeceğiz. Çünkü ortada çok büyük bir hukuk katliamı var, hak gaspı var. Bu halkın seçtiği milletvekilliğini gasp ettiler.

— Sadece seçim sürdecinde 2 bin arkadaşımız gözaltına alındı, bini tutuklandı. Şu anda BDP yöneticisi, seçmeni 3 bin kişi cezaevinde.

FEHMİ IŞIKLAR ÖRNEĞİ
— Başbakan bugün yine konuşmuş, ağzından hayırlı bir laf çıkmıyor. Yine şer kusmuş. Başbakan diyorki, ‘Hatip Dicle’nin durumu benimki gibi değil’ Hatip Dicle’nin durumu onunkinden çok daha iyi seçilmeye uygun bir durum. Başbakan 2002 seçimlerinde İstanbul’da Üsküdür’da oy kullandı. Sonra ne oldu? Siirt’teki seçim allem, kullem iptal edildi. Başbakan hop Üsküdar’dan Siirt’e vekil oldu. Hatip Dicle bu toprakların çocuğu. Dicle, Diyarbakırlının oyuyla seçildi.

Yıllar önce aynı durum Fehmi Işıklar’da da olmuş. YSK ‘buna meclis karar verir’ demiş. Şimdi peki neden YSK buna meclis karar verir demedi. Çünkü ortada AK Parti’nin şikayeti var. Hatip Dicle’nin mazbatanın geri alınmasının sebebi şu kurul, bu kurul, hukuk değil AK Parti’nin ta kendisidir.

— Biz kararlıyız, ya Hatip Dicle meclise gidecek ya da özgürlük… Biliyoruz çözüm çok yakın, özgürlük çok yakın.

— Şimdi bir tarih var 15 Temmuz, elbette İmralı’da yapılan görüşmeleri çok önemli buluyoruz. Ama o görüşmeler öyle bir aşamaya geldi ki, ya o protokoller hayata geçirilecek ya da o protokoller bir kağıt parçası halini alacak. Biz diyoruz ki, biz çözüme varız. O protokollerin gereğini yerine getirin, meclisi açık tutun, birlikte tartışalım çözüme hep birlikte bir adım daha yaklaşalım.

— Şimdi diyormuş ki Başbakan, ‘Paşa paşa gelecekler’ Başbakan sen bizi tanımıyor musun? Biz bugüne kadar boyun eğdik mi? Eğmedik. Bizde böyle halk gücü olunca, biz boyun eğip paşa paşa senin o meclisine gelmeyiz Başbakan, bunu bilesin. Biz dedik ki, ya 36 ya hiç. Bu mitinglerimizi illerde de sürdüreceğiz.”

“YA O GELECEK YA DA…”

DTK Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk de konuşmasında şunları söyledi:

“Başbakan bilsin ki biz tehditlere karşı geri adım atmayız. Kürtçe bir atasözü vardır, ‘Biz başımızı kaşımayana kadar, başımızın kaşıntısı geçmez’ bunu iyi bilmemiz lazım. Senelerdir özgürlük mücadelesinin kavgasını veriyoruz. Çok açık söyleyeyim savaşını veriyoruz. Bu savaş, halkımızın savaşıdır…

Söz veriyoruz, sonuna kadar Hatip Dicle ile beraber olacağız. Ya o yanımızda olacak, ya biz onun yanında olacağız. Bunun çok iyi bilinmesi lazım. BDP bundan sonra, grup toplantılarını halkı ile birlikte gerçekleştirecek. Sizlerle birlikte mücadelesini, azmini, süreçle ilgili değerlendirmelerini sizlerle birlikte yapacak ve Kürdistanda kararlar oluşturacaktır.

Teslimiyetçi anlayışa hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Evet barışa hazırız diyoruz ama barış kapılarını kapatırsanız Kürtler alternatifini yaratacaktır.”

POLİSLE ÇATIŞMA

Mitingin dağılmasından sonra, kalabalık, Bağlar ilçesinde Tunceli’de girdiği çatışmada ölen terör örgütü PKK mensubu Mazlum Erenci için Dicleliler Yasevi’nde kurulan taziye yerine kadar olan yaklaşık 3 kilometrelik yolu yürüdü.

Burada taziye dileklerinde bulunan grubun dağılmasının ardından yüzleri maskeli bazı kişiler polise taş ve el yapımı bomba ile saldırdı. Bomba nedeniyle Ekrem Ay (27) yaralandı. Ay, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınırken, polis olayla ilgili bazı kişileri gözaltına aldı.

FOTOĞRAF: Diyarbakır’daki mitingde Ahmet Türk ve Filiz Koçali konuştu.

1298060cookie-checkBDP: Ya 36 ya hiç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.