BDP’den MİT krizine 7 öneri

MİT Kanunu’nda değişiklik öngören teklifi de değerlendiren Demirtaş, “Müzakereci heyet her kimse bunların işlediği suç yoktur, katılıyoruz. Fakat bunun yöntemi başbakanın yetkilerini arttıracak bir kanun değildir, bunun yöntemi müzakereci heyetin yetkilerini arttırmaktır” dedi.

“Görevlendirdiğiniz heyetin haklılığına inanıyorsanız niye bu heyete daha fazla yetki vermiyorsunuz” diye soran Demirtaş, bir barış heyeti kurulması, bu heyete kanunla müzakere yetkisi verilmesini önerdi.

Başbakanın vereceği özel görevlerle ilgili soruşturmanın izne bağlanmasının “Git cinayet işle” diye görevlendirilen kişinin bile yargılanmasını önleyeceğini ileri süren Demirtaş, “Bu barış görüşmelerini güçlendirme yasası değildir” dedi. “Savcı MİT Kanununu tanımazken yeni çıkacak kanunu da tanımazsa ne olacağını soran Demirtaş, çözüm için şu önerilerin tartışılmasını istedi:

“1- Özel Yetkili Mahkemeler tümden kaldırılmalıdır.

2-Terörle Mücadeledeki anti demokratik hükümler ayıklanmalıdır

3- Kürt sorunun çözümünde siyasi desteğe sahip özel yasa ile Barış Komisyonu kurulmalı. Barış Komisyonu bütün taraflarla açık görüşmeler yapmalı, hükümete ve Meclis’e öneri sunabilmelidir.

4- İfade örgütlenme basın özgürlüğü önündeki engeller kalkmalıdır.

5- Siyasi tutuklamalar bitmeli, Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı, müzakerelerde yer almasının önü açılmalı.

6- Operasyonlara son verilmeli, PKK silahlı faaliyetini durdurmalı.

7-Yeni anayasa çalışmaları esaslı özlü şekilde hızlandırılmalı.

Demirtaş, bunlar yapılmadığı taktirde kaotik ortamdan çıkılamayacağını söyledi. Demirtaş, “Bunları yapmadığı sürece herkes bilsin ki hükümetin demokrasi adına atacağı adım yoktur. Ne söylenirse söylensin. Pratik adım atılmadıkça demokratikleşme çözüm adına ilerleme olmadığını kabul etmiş olacağız” dedi.

1331670cookie-checkBDP’den MİT krizine 7 öneri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.