BDT’nin üçte biri masada yok

Moskova’da düzenlenen iki günlük zirveye, dört ülkenin yani üyelerin üçte birinin liderleri katılmadı. Bu nedenle gayri resmi zirve, son 15 yıldır yapılanlar arasında en düşük düzeyli katılımla geçeni oldu.

Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili, Güney Osetya bölgesinin ayrılıkçı taleplerine Rusya’nın verdiği destekten kaynaklanan diplomatik bir gerginlik dolayısıyla son anda fikir değiştirerek Moskova’ya gitmedi. Gürcistan ve Rusya ilişkileri zaten 2004 yılında Saakaşvili’yi iktidara getiren Kadife Devrim’den bu yana soğuk seyrediyor. 2005’te lider değişikliği getiren ‘Turuncu Devrim’i takip eden dönemde Rusya’dan uzaklaşan Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da masada yoktu. Ermenistan ve Türkmenistan cumhurbaşkanları da toplantıya katılmadı. Türkmenistan zaten geçen yıl üyelik düzeyini ortaklığa indirmişti.

YÖN ARAYIŞI

Sovyetler Birliği’nin dağılma süreci sırasında oluşturulan Bağımsız Devletler Topluluğu’nun varlığı ve amacı son aylarda gitgide daha sık tartışılır oldu. Liderler başkanlık kupası yarışlarını birlikte izledi

Ukrayna ve Gürcistan’da örgütten ayrılma ihtimali değerlendiriliyor.Aralarında Belarus, Kazakistan ve Özbekistan’ın olduğu diğer yedi üye ile Rusya liderleri de görüşmelerinde örgütün yönelmesi gereken yönü tartıştı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “Amaç hepimizi tatmin edecek ortak parametreler bulmak” diye konuştu.

BDT’nin kuruluşu sırasında bir ekonomik topluluk olarak düşünüldüğüne dikkat çeken Nazarbayev’in, liderlere sunduğu planda, örgütün gelecekte göçmenlik, ulaşım ve enerji gibi unsurlara odaklanmayı önerdiği bildiriliyor.Sekiz lider Kremlin’deki görüşmelerini takiben, beraberce bir at yarışı izlediler. (BBC)

1132610cookie-checkBDT’nin üçte biri masada yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.