Beş saatlik ‘insani ateşkes’

srail, Birleşmiş Milletler’in isteği üzerine Gazze’de bugün yerel saat ile 10.00-15.00 arasında uygulanacak bir “insani ateşkes” ilan ettiğini duyurmuştu.

İsrail ordusunun açıklamasında, geçici ateşkesin amacının ‘Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak vermek’ olduğu belirtildi.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğgeneral Yoav Mordechai BBC Arapça’ya ateşkesin BM ve diğer uluslararası örgütler tarafından istendiğini söyledi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri de bu süre içinde roket saldırılarını durduracaklarını açıkladı.

İsrail ordusu, bu sürenin İsrail’e saldırı düzenlemek için kullanılması halinde, “kararlı bir şekilde cevap verileceğini” bildirmişti.

Mısır’ın hafta başında taraflara önerdiği ateşkes planı ise, planın ‘Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını içermemesi’ üzerine Hamas tarafından reddedilmişti.

Ateşkes dört çocuğun ölümü ardından geldiGeçici ateşkes kararı, Çarşamba günü gerçekleşen İsrail saldırılarında, Gazze’deki bir plajda oynayan dört çocuğun ölümünün ardından geldi.

Olay üzerine Hamas İsrail’in “savaş suçu” işlediğini belirterek Birleşmiş Milletler’den saldırıyı kınamasını istedi.

Aileleri balıkçılık yapan Filistinli çocukların İsrail donanmasının bombardımanı sonucu yaşamlarını yitirdikleri açıklandı.

Çocukların plajında oynadıkları otelde çok sayıda yabancı gazeteci kalıyordu. Saldırıda yaralanan çocukların bazılarına ilk yardımı da gazeteciler yaptı.

İsrail olayın soruşturulduğunu açıkladı.

BBC’ye konuşan İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid, Gazze’de çocukların ölmesinin “korkunç bir trajedi” olduğunu söyledi. Lapid Hamas’ı, “gücünü ve roketlerini korumak için çocukları kullanmakla” suçladı.

İsrailli yetkililer daha önce de Gazze sahillerinden İsrail’e yönelik roket saldırıları düzenlendiğini iddia etmişti.

BM: 18 bin kişi yaşadığı yerlerden ayrıldıFilistinli yetkilier, 8 Temmuz’dan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 220 Gazzelinin öldüğünü, bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

Salı günü ise Hamas’ın İsrail’e düzenlediği roket saldırılarında 38 yaşındaki bir İsrailli ölmüştü. Bu kişinin cenazesi dün kaldırıldı.

İsrail ordusu Çarşamba günü hava operasyonlarına devam etti.

İsrail tarafından yapılan açıklamada Çarşamba günü Gazze’den atılan 23 füzenin Demir Kubbe sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi.

BM son saldırılarda Gazze’de en 1370 evin tahrip edildiğini, 18 binden fazla kişinin yaşadığı yerlerden ayrıldığını söyledi.

1424360cookie-checkBeş saatlik ‘insani ateşkes’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.