Beş saatten az uyuyanlarda kalp krizi riski

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, gece 5 saat ve daha az uyuyanların damarlarında kireçlenme riskinin arttığını, bunun da beraberinde kalp hastalıkları riskini getirdiğini söyledi. 


Uykunun beynin dinlenme vakti sanıldığını, bunun da yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Şahin, ”Tersine uyku, beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir” dedi. 


Doç. Dr. Şahin, 35-47 yaş arasındaki 500 kişinin uyku süresi ve damar sağlığı üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkati çekerek, geceleri 5 saatten az uyuyan deneklerin yüzde 27’sinde damar kireçlenmesi tespit edildiğini ifade etti. 


Şahin, ”Yetişkin bir kişinin günde en az 7 saat uyuması gerekir. Uyku süresini 7 saatten 5 saat ve daha aza indirenlerin kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetme riski, 7 saat uyuyanlara göre iki kat artıyor” diye konuştu. 


Sabah uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmanın vücutta gece boyu yapılan tamiratı tahrip edeceğini söyleyen Şahin, öğlen 11.00 ile 13.30 saatleri arasında uyumanın ise kişilerin performansını artıracağını vurguladı.

714030cookie-checkBeş saatten az uyuyanlarda kalp krizi riski

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.