Bekar olduğunu kanıtlamayana para yok

Evli olmayan anne ve babalar ve emekliler bu amaçla Centrelink’in takibine uğrayacak.

Centrelink tarafından hazırlanan raporlarda, daha fazla sosyal ödenek almak amacıyla kendilerini yalnız yaşıyor gibi gösterip, gerçekte aynı çatı altında evli yaşamı sürdürenlerin sayısında önemli artış kaydedildiği vurgulanıyor. Centrelink, ayrıca “çocukları ile vakit geçirmek” görüntüsü altında eski eşlerinin evinde normalin çok üzerinde zaman geçiren babaları da izlemeye alıyor.

Centrelink Temmuz ayından itibaren yasal olarak başka adreste görünen ama evli gibi yaşayan 20,000 kişiyi izlemeye alacak. Centrelink, “sole parents” olarak adlandırılan ve Single Parenting Payment ödeneği alan bu kategorideki kişilerden yalnız yaşadıklarını kanıtlamalarını isteyecek. Centrelink, bu uygulama sonunda 4 yılda $4.1 tasarruf sağlanabileceğini hesaplıyor.

Single Parenting Payment ödeneği konusu, geçen yıl Family and Community Services Department tarafından incelemeye alındı. Department, bu alanda önemli sorunlar olduğu sonucuna vardı. Hazırlanan raporda, “De facto olarak yaşayan çiftlerin vergi mükellefleri tarafından oluşturulan kaynaklara başvurmadan önce mali olarak birbirini desteklemeleri beklenir” sonucu yer aldı.

Yasalara göre çocuklu bir kadın ve işsiz bir erkek bir arada aynı çatı altında yaşıyorsa ve “çift” değillerse, haftada kira yardımı ile birlikte toplam $127 ödenek alma hakkına sahip.
Sosyal yardım kuruluşları, yalnız yaşayan anne ve emeklilerin ülke çapında “agresif” Centrelink incelemelerinden artan oranda şikayet ettiğini ileri sürüyor. The Illawarra Legal Centre’de bakılan şikayetlerin %30’unun, Centrelink’e yönelik şikayetler olduğu kaydediliyor.

The National Welfare Rights Network, Social Security Act’ın boşanmış ancak aynı çatı altında yaşayanları, “de facto” olarak kabul etmediğini, ancak Centrelink’in bu durumu görmemezlikten gelerek, başka çaresi olmadığı için aynı çatı altında yaşayan kişileri hedef tahtasına koyduğunu açıkladı. Network’ün Başkanı Michael Raper, Centrelink’in kirayı paylaşan ve birbirine yoldaşlık eden yaşlıları da hedef tahtası yaptığını ileri sürerek, “Elbette bu yaşlı insanlar birbirleriyle ilgilenecek. Centrelink görevlileri bu kişileri resmen utandırıp rahatsız ediyor” dedi.  

Administrative Appeals Tribunal, geçen yıl baktığı davada, birlikte yaşadıkları için ödenekleri düşürülen 65 yaşındaki bir erkekle 72 yaşındaki bir kadını “evli” olarak degerlendirmemişti. Yaşlı “çift” kendilerini “çift” olarak görmüyordu, ortak bir mala sahip değildi, aralarında cinsel beraberlik yoktu ve farklı arkadaş çevrelerine sahipti.

1103490cookie-checkBekar olduğunu kanıtlamayana para yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.