Bekir Bozdağ’dan CHP’ye: HDP ile ittifakı ilan etsinler

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dün Meclis’e sunulan seçim ittifakı teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu. CHP’den gelen eleştirilere de yanıt veren Bozdağ, “CHP – HDP ittifakı” değerlendirmesi yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtladı.

Bozdağ dün Meclis’e sunulan seçim ittifakı teklifiyle ilgili şunları söyledi:

“Partiler arası ve seçmenler arası yakınlaşmayı zorluyor yeni sistem.

Bu dezenleme, seçim öncesi, seçmenin önüne dürüst bir şekilde ‘ittifak yaptık’ diyerek çıkılmasını sağlıyor.

İttifakı yasaklayan kurallar çıkarılıp, ittifakı düzenleyen kurallar geliyor.

İttifaka katılan partilere baraj sorununu aşma konusunda sağlanan kolaylık, en önemli değişiklik.

Seçmenler sandığa gittiğinde ittifak yapan partileri yan yana görecekler, bugünkü gibi aynı usulde oy kullanacaklar, partilerine oy verecekler. Milletvekili dağılımı yapılırken tek parti gibi hesap yapılacak. Daha sonra ise ittifaka giren partilere dağılım yapılacak. Kime ne kadar milletvekili düştüğü de kendi içinde hesaplanacak.”

CHP’NİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bozdağ, CHP’nin yüzde 50+1 ile istikrar hedeflendiği ama yeni düzenlemeyle koalisyonların önünün açıldığı ve sandık güvenliğinin ortadan kalktığı yönündeki eleştirilerine şu yanıtı verdi:

“Koalisyon iddiası algı operasyonu. Bu doğru değil. Sistemin doğası zaten koalisyona izin vermiyor. Hükümeti kurma yetkisini ve güvenoyunu halk veriyor, parlamentoya gerek yok… Koalisyonlardan çok çeken CHP, ‘koalisyona geri dönüyoruz’ diyor. Referandum öncesi de koalisyonları savunuyorlardı, bugün böyle diyorlar. Yapılan, seçim öncesi halkın önüne samimi bir şekilde çıkmaktır.

Sandık güvenliğine gelince, bu konuda hepimizin büyük hassasiyeti var. Türkiye’de seçim sistemi çok güvenli çünkü bizzat seçimi siyasi partiler kendisi yapıyor…

(Doğu ve Güneydoğu Anadolu) Vatandaşın iradesi üzerinde baskı kurmak isteyenlerin bu baskısını tamamen ortadan kaldırmaya yöneliktir yapılan. Terör örgütünün Türkiye’nin seçimini engellememesi için yapılan bir düzenleme.  PKK’nın uzantısı partiye oy gitmesinden memnun olanların itirazıdır bu. Tehdit olmasa PKK’nın uzantısı olan parti bu kadar oy alamaz. Bölgedeki vatandaşlarımızın oyunun özgür bir biçimde sandığa yansımasını temin etmek için adım attık.

CHP esasında 16 Nisan halk oylaması öncesinde ittifak arayışı içerisine girdi. Saadet Partisi’ne gitti, merhum Erbakan hocamızın anma törenine katıldı ve diğer partilere gitti. Yüzde 49’u kendisi için bir cephe oyu olarak görüyor.  Halk oylamasının hemen arkasından yine siyasi partileri ziyaret ederek yüzde 49’u bir yerde tutma arayışına girdi. Yüzde 50+1’i nasıl alacak CHP? Diğer partilerden oy alması lazım. O zaman başka partilerle bir arayış içerisinde olacağını zannediyorum. Umarım ki dürüst ve açık davranırlar, HDP’yle birlikte olurlar ve bunu ilan ederler. Diğer partilerden katılmak isteyenler de gider, halk da bu durumu görerek kararını verir.

(‘CHP – HDP ittifakına ilişkin elinizde bilgi mi var?’ sorusu üzerine) Açıklamalara baktığımızda, CHP’nin Türk siyasi hayatında fikren kendisine en yakın parti HDP’dir. Afrin harekatı, hendek olayları ve FETÖ terörü gibi konulardaki açıklamalara bakıldığında, CHP’nin görüşlerinin en çok örtüştüğü parti HDP’dir. Birlikte olmaları çok doğaldır. Partinin genel başkan yardımcısı dahi, ‘barajı geçsin diye HDP’ye oy verdim’ dedi. Resmen yaparlar mı bilmiyorum ama böyle yaparlarsa dürüstçe ve ahlaki olur. Açık şekilde yapmazlarsa, biliniyor ki CHP’lierle HDP’liler birlikte hareket edecekler; FETÖ de bilikte harekete geçecektir. İttifak yapacaklarsa, milleti aldatmadan dürüstçe ortaya çıkmalarını tavsiye ederim…”

ÇOCUK İSTİSMARI VE KİMYASAL HADIM 

“Adana ve Antalya’da yaşanan hadiseler hepimizin vicdanını kanattı. Çocuklarımızn hepsi masum ve korunmaya ihtiyacı var. Bu yasalarla olacağı gibi diğer çalımalar da gerekli.” diyen Bozdağ şunları söyledi:

“Gelinen noktada, bizim tüm yaptıklarımız bu suçların işlenmesinin önüne geçemedi. O nedenle bakanlar kurulunda Recep Akdağ başkanlığında bir komisyon kuruldu. Cezaların caydırıcılığı en üste taşınacak ama bu konunun eğitim, sağlık, aile, sosyal politikalar, güvenlik ve gençlik boyutları var…

 Faili cezalandırmaya gelmeden önce, önleyici mekanizmaları hayata geçirmemiz gerekiyor ve komisyon bu adımları tespit edecek. Komisyon önerilerle gelecek ve biz gerekli adımları atacağız. Yasal ya da idari düzenlemeye gerek olursa yapılacak. Uygulamada sorun varsa giderilecek. Netice almak için ne lazımsa onu yapacağız.

‘Kimyasal hadım sonrası serbest kalacak’ iddiaları soğru değil.  Cezası infaz edilecek, serbest bırkılmayacak. İlaçların etksinin bir süre sonra geçeceği konusunda ise bir şey diyemem, uzmanlarına sormak lazım.
Zina konusu ayrı bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yaptı. Bizim hükümetlerimiz döneminde Türk Ceza Kanunu yeniden yapıldı. Daha önce erkeğin ve kadının zinası ayrı ayrı düzenlenmişti ve Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmişti. Biz hükümet olmadan önce, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarıyla zina suç olmaktan çıkmıştı. Bizim dönemimizde de, Avrupa Birliği nedeniyle zina maddesi yeniden düzelenmedi. Şu anda suç değildir. Bu konuyla ilgili, bugün ilk toplantısını yapacak olan komisyonda değerlendirmeler yapılacaktır.”AFRİN HAREKATI 

Bakan Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili de, “Afrin’de YPG’li kılığında kim bulunursa bizim için hedef… Suriye rejimiyle YPG pazarlık yaptı ama anlaşamadı… Bugüne kadar TSK’nın operasyonlarında, bırakın hayatını kaybeden, burnu kanayan bölgede tek sivil olmamıştır.” ifadelerini kullandı.

2163230cookie-checkBekir Bozdağ’dan CHP’ye: HDP ile ittifakı ilan etsinler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.