Beklenen yeni asgari ücret

Asgari ücret ile çalışan sessiz çoğunluğun, yeni ücretleri ile yaşamlarının nasıl değişikliğe uğrayacağını, şüphesiz en iyi onlar bileceklerdir. Eğer, üç çocukları varsa, bu artışdan, çoçuklarının nasıl yaralanacağının hesabını, eşit olarak nasıl yapacaklardır. Önümüz Ramazan, büyük bir kesimin, bu artışdan iftar sofralarında, acaba nasıl bir değişiklik olacaktır. Sonra bayram geliyor. Çocuklara, bayramlık da gerekecek. Sonra, tatili filan bırak, okullar açılacak, yine bir şeyler almak gerekecek çocuklara, en azından defter, kalem. Eğer eş çalışmıyorsa, oda bir şeyler isteyecektir doğal olarak. Hele bir de evde, yaşlı anne ve baba varsa, ilaç ve hastane masraflarının katkılarına da, biraz merhem olması gerekir.

Hesaplar karışık, çık işin içinden çıkabilirsen. Tercih yapmakta zorlanacaklar. Seçim yapmak kolay değil. Yine muhtemelen, “boşver” ya da, ” aldırma deyip geçilecek mi ?” Çare. Bu yollarda beraber yürünüyor, eş ve çocuklar, aile önemli. O yüzden, beraber paylaşmak gerek. Çok basit bir çözüm var aslında. Bu artış, bir gün için, 30 çeken aylarda, her gün, BİR SİMİT alıp, ailecek paylaşılabilinir. 67 kuruş da artıyor. Peki o ne olacak. Tutumlu olmak gerekir. Biliyorsunuz bazı aylar, 31 çekiyor. Biriktirerek, 31 inci günlerde de, bir simit alma olanağı yaratılmış olur. Tabii bu arada, simite zam gelmezse. Yetmez diye bir ses duyar gibi oluyorum. O zaman da çözüm var, “Yetmez ama evet” dersiniz, olur biter. Çare tükenmez. Ama, İNSAN TÜKENİR.

Türk-İş yıllardır, her ay, “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” açıklıyor. TÜİK istatistiklerine benzemez bu sonuç. Veriler belirlenmiş, her ay çarşı pazar dolaşılıyor. Çarşının ve pazarın gerçeklerine göre belirleniyor. Türk-İş de yıllardır bu çalışmayı, bıkmadan, usanmadan, morali bozulmadan, tansiyonu çıkmadan, Enis Bağdadioğlu sürdürüyor. Daha temmuz açıklanmadı. Bu günlerde açıklanır. Biz şimdi size, haziran daki durumdan bir kaç açıklama yaparak yetinelim.

1. Açlık sınırı 1.022.oo TL.
2. Yoksulluk sınırı 3.328.oo TL
3. Son 12 aylık artış, yüzde 10.45.
4. Mutfak’da ki enflasyon, yüzde 2,65.
5. Haziran da ki asgari ücret net 773.o1 Tl.
6. Temmuz da ki asgari ücret ise 803.68 TL.

Asgari ücret, değil yoksulluk sınırını, açlık sınırını bile karşılamıyor. Asgari Ücret Tespit Komiyonu, geçen yılın son ayı aralık ayında toplandı. Hükümet temsilcisi 5 kişi, İsveren temsicisi 5 kişi, işçi temsilcisi 5 kişi. 15 kişi toplandılar, uzun uzun hesaplar yaptılar. Geleceğe ilişkin projeksiyon yaptılar.

Temmuz 2012 de, brüt 940.5o Tl olan asgari ücretin, 1.Ocak 2013 den itibaren, brüt 978.6o TL çıkarılmasına, 1.7.2013 den itibaren, bini aşarak, brüt 1.021.50 Tl olmasına KARAR vediler. İşte bu günkü 803.68. TL, bu belirlenen aylık 1.021.5o TL’nin işçinin eline geçen net tutarı. Bu asgari ücretin işverene maliyeti ise 1.190.o5 TL. Bu belirlemeye, yeterli değil diyen, 5 Türk-İş yöneticisinin, karşı oy yazmaları ise sonucu değiştirmiyor. Oy çokluğu ile belirlenmiş oluyor.

Temmuz ayının ikinci günü, hem de 2013 yılında, asgari ücret ile çalışan işçinin hali durumu bu. Ekmeğe de zam geliyor. Ancak dileriz, şu altı ay, simide zam gelmez ve her gün ailecek bir simidi paylaşma da sorun çıkmaz.

Oturun çalışın, ayrıca iş bulma da zor, sakın parklara filan da gitmeyin. Bak o zaman, biber gazı tüketimini de, azaltmış olursunuz. Bu gaz için, yeni zam ve vergi de gelmemiş olur. İthal oluyor, döviz gidiyor. Sonuç olarak, ama yine bize dönüyor diye de, rahatlayabilirsiniz.

Fazla söze gerek yok. Arşın burada. Halep orada. Gerçekler ve rakkamlar da burada. Ölç, bozdur bozdur harca. Geçenlerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk Çelik’in de belirttiği gibi, yine bu sütunlarda da paylaştık. Bu asgari ücret yeterliymiş. Münafıklığa da gerek yok.

_____________________

Ankara. 2 Temmuz 2013 Salı [email protected]

1552190cookie-checkBeklenen yeni asgari ücret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.