Belarus’ta oyun kurucu Rusya

Sürecin nasıl devam edeceği asıl olarak Rusya’ya bağlı. Belarus’u yutma yoluya entegre etme planları ve anlaşmaları yapan Rusya’nın AB’nin dışarıdan müdahalesine sessiz kalmayacağı anlaşılıyor.

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan başkanlık seçimlerinin ardından ülkede taraflar arasında başlayan iktidar çatışmasına başta AB ve Rusya olmak üzere, diğer uluslararası güçler müdahil olmakta gecikmedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in AB Dönem Başkanı olarak önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’i arayarak, Belarus’ta muhalif göstericilere yönelik saldırıların durdurulmasını istedi. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan resmi açıklamada, Merkel’in görüşmede rejimin şiddete son vermesinin yanı sıra siyasi tutukluların serbest bırakılması ve muhalefetle diyaloga geçilmesini de talep ettiği belirtildi. Merkel’in bu talepleri AB Zirvesi’nde de tekrarlaması bekleniyordu.

Merkel ile görüşmenin ardından Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Daha sonra her iki görüşme konusunda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu bilgilendirdi. Lukaşenko ile doğrudan bağlantısı ve üzerine etkisi olan Putin’in, dolayısıyla Rusya’nın, bundan sonra ülkedeki gelişmeler üzerinde belirleyici bir rol oynaması bekleniyor.

“ASKERİ MÜDAHALE OLUR MU?” TARTIŞMASI
Putin’in açıklamalarda özellikle yabancı güçlerin Belarus’un iç işlerine karışmaması konusunda kesin ifadeler kullanıyor. Bu konuda, gerektiğinde açıktan askeri güce başvuracağını da ihmal etmiyor. Ancak, Alman basınında yer alan haber ve yorumlarda Rusya’nın daha önce Ukrayna’da yaptığı gibi askeri güce başvuracağına pek ihtimal verilmiyor. En azından bu yönde yoğun beklentiler bulunuyor.

AB açıktan Lukaşenko’ya karşı muhalefeti yanında olduğunun mesajını verirken, muhalefet adına Lukaşenko’ya karşı aday olan Svetlana Tihanovskaya, zirve öncesinde AB’ye seçim sonuçlarını tanımama çağrısında bulundu. Hiçbir AB üyesi ülke bugüne kadar seçim sonuçlarını tanımadı. Yücel ÖZDEMİR / Evrensel Köln

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.evrensel.net/haber/412028/belarusta-oyun-kurucu-rusya

2442900cookie-checkBelarus’ta oyun kurucu Rusya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.