Belediye Başkanından rezalete akıl almaz bahane!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Doğal sit alanı olan şelalede izinsiz inşaata başlayan AKP’li Belediye Başkanı, şelale çevresindeki pisliğin faturasını ise vatandaş ile Tabiat Varlıklarını Korum Bölge Komisyonu’na kesti…

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan 1. derece doğal sit alanı statüsündeki Uçansu (Çündüre) Şelalesi’ne geçtiğimiz yıl izinsiz inşaat çalışması başlatan AKP’li Gündoğmuş Belediyesi’nin bu girişimi vatandaşların tepkisini çekmişti. İzinsiz piknik alanı ve seyir terası çalışması başlatan belediye, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun uyarısı üzerine şelale çevresinde tahribata neden olan inşaatı durdurdu. Şelale çevresinin tahrip edilmiş görüntüsü ve çevre kirliliği ziyaretçilerin tepkisini çekince Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren bir afiş yaptırarak topu koruma komisyonuna ve vatandaşa attı. Özeren, şelalenin bulunduğu alana asılan pankartta, “2019 yılında belediyemiz ücretli tahsisini istemiş yol ve istinat duvarı çalışmasına başlamıştır. Ancak bir vatandaşın siyasi nedenlerle şikâyet etmesi sonucu çalışmalar durdurulmuş, konu ‘Tabiat Varlıklarını Koruma (Bölge) Kurulu (Komisyonu’nda) soruşturmaya neden olmuştur. Soruşturma devam ettiği için belediyemiz WC dâhil çevre düzenlemesi ve yol konusunda herhangi bir düzenleme yapamamaktadır” ifadelerine yer verdi.

DOĞAL SİT ALANI ŞELALEDE İZİNSİZ İNŞAATA BAŞLADI

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Temmuz 2019’da ilçe sınırlarında Kayabükü köyünde bulunan Uçansu (Çündüre) Şelalesi’nde inşaat çalışması başlattı. 1. Derece Doğal Sit Alanı olan şelaleyi kiralayan Gündoğmuş Belediyesinin bu çalışmasını fark eden vatandaşlar, konu hakkında çalışanlardan bilgi almak istediler. Ancak her türlü fiziki müdahalenin izne tabi olduğu doğal sit alanındaki bu inşaat çalışmasının ilgili kurumların bilgisi olmadan yürütüldüğü ortaya çıktı. Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri olayla ilgili inceleme başlattı. Gündoğmuş Belediyesi’ne 1. Derece Doğal Sit Alanında izinsiz inşaat faaliyeti yaptığı için uyarı yazısı iletildiği kaydedildi.

DOĞAL CENNETTE BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEYEN ÇÖP REZALETİ

Bu gelişmenin ardından ise Türkiye’nin en güzel doğal miraslarından biri olan Uçansu Şelalesi adeta kaderine terk edildi. Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından şelaleyi ziyaret eden vatandaşlar, alandaki inşaat atıkları, molozlar, pislik ve çöp yığınlarına tepki göstererek Gündoğmuş Belediyesi’nden temizlik yapmasını talep ettiler. Zaman zaman temizlik yapıldı ancak şelale çevresindeki kirliliğin sonu bir türlü gelmedi. Ziyaretçilerin tepkileri artınca da AKP’li Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren Uçansu Şelalesi’ne bir pankart astırarak sorumluluğu vatandaşa ve koruma komisyonuna yükledi.

BELEDİYE BAŞKANI SORUMLULUĞU VATANDAŞA VE KURULA YÜKLEDİ

Şelalenin bulunduğu alanın doğal sit alanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Özeren, astırdığı pankartta şu ifadelere yer verdi: “2019 yılında belediyemiz ücretli tahsisini istemiş yol ve istinat duvarı çalışmasına başlamıştır. Ancak bir vatandaşın siyasi nedenlerle şikâyet etmesi sonucu çalışmalar durdurulmuş, konu ‘Tabiat Varlıklarını Koruma (Bölge) Kurulu (Komisyonu’nda) soruşturmaya neden olmuştur. Soruşturma devam ettiği için belediyemiz WC dâhil çevre düzenlemesi ve yol konusunda herhangi bir düzenleme yapamamaktadır. Sel sularının yaptığı tahribatla beraber, WC, piknik mekânları, içme suyu gibi ihtiyaçları karşılayacak proje ve kaynağımız hazır. Soruşturmanın lehimize sonuçlanması durumunda çalışmalara ivedilikle başlanacaktır. Sizleri güzel bir ortamda misafir edemediğimiz için özür diler anlayış göstereceğinizi umarak saygılar sunarım.”

‘TEMİZLİK YAPMAK İÇİN KOMİSYON İZNİ GEREKMİYOR’

Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in astırdığı pankartla doğal sit alanında izinsiz inşaat çalışması başlatmasının faturasını vatandaşa kestiğini savunan köylüler, duruma tepki gösterdi. Şelale çevresindeki çöp ve kirlilik sorununu çözmek için koruma komisyonundan izin almanın gerekmediğine işaret eden vatandaşlar, ilçenin en önemli turizm alanlarından biri olan Uçansu Şelalesi’nin utanç verici görüntüden kurtarılmasını talep ediyor.

2437850cookie-checkBelediye Başkanından rezalete akıl almaz bahane!
Önceki haberEkol okul oluyor: Erkan Oğur Müzik Okulu
Sonraki haberSende, Barbie bebeklerine anlat benim yazdıklarımı (II)
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.