Belediyenin yapay şelale inşaatı üç can aldı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Denizli’nin Pamukkale ilçesinde AKP’li Belediye’nin yaptırdığı yapay şelalenin inşaatında kopan vinçten 30 metre aşağıya düşen dört işçiden üçü yaşamını yitirdi, bir işçi ise ağır yaralandı…

Denizli’de Pamukkale Belediyesi tarafından inşa edilen yapay şelale inşaatında gerçekleşen iş cinayetinde üç işçi yaşamını yitirdi, bir işçi de ağır yaralandı. AKP’li Pamukkale Belediyesi tarafından Kınıklı Mahallesinde yürütülen Seyir Tepesi projesi kapsamında yürütülen yapay şelale çalışmaları sırasında vinç koptu. Yaklaşık 30 metre aşağıya düşen vinç sepetinde dört işçinin bulunduğu belirtiliyor. 405 dönümlük alanda uygulamaya konulan proje kapsamında yapılan ağaç kıyımı ve yapay şelale için Zeytinli Yaylası’ndaki su kaynağının kullanılacağı iddiaları Denizlili doğaseverlerin tepkisini çekmişti.

MEGA PROJE VE YAPAY ŞELALE ÜÇ CAN ALDI

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde günlerdir tartışma konusu olan Seyir Tepesi projesinin inşaatında yaşanan iş cinayetinde üç işçi yaşamını yitirdi bir işçi ise ağır yaralandı. AKP’li Pamukkale Belediyesi tarafından Pamukkale Üniversitesi yerleşkesinin yanı başındaki yamaç arazide uygulamaya konulan Seyir Tepesi Kent Ormanı Projesi kapsamında inşa edilen yapay şelaledeki çalışma sırasında vincin halatı koptu. Bugün saat 16:00 civarında meydana gelen iş cinayetinde 30 metreden aşağıya düşen vinç sepetinde dört işçinin bulunduğu belirtildi.

ÖLEN İŞÇİLERDEN BİRİ YABANCI UYRUKLU

Bir işçi olay yerinde can verirken, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan iki işçinin ise yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi. Denizli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan bir işçinin ise tedavisinin sürdüğü belirtildi. Ölen ve yaralanan işçilerin kimlikleriyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, işçilerden birinin yabancı uyruklu olduğu iddia edildi.

BELEDİYE BAŞKANI ŞELALENİN TEMMUZ’DA BİTİRİLECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

2014 yılında kurulan ve Başkanlığını AKP’li Hüseyin Gürlesin’in yürüttüğü Pamukkale Belediyesi, Kınıklı Mahallesi’nde yer alan 405 dönümlük yamaç arazide Seyir Tepesi Kent Ormanı Projesi’ni Mart ayında uygulamaya koydu. Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 16 Mayıs tarihinde projeyle ilgili düzenlediği tanıtım toplantısında yapay şelalenin Temmuz ayında bitirmeyi hedeflediklerini dile getirmişti.

SONSUZ BAHÇE VE 27 METRELİK DEV HOROZ HEYKELİ YAPILACAK

Yaklaşık 100 milyon liraya mal olacağı dile getirilen proje kapsamında Denizli’nin her yerinden görülmesi için 27 metrelik dev bir horoz heykeli, horoz köy, gençlik vadisi, kır lokantası, sonsuz bahçe, renkli orman ve kültür evleri gibi üniteler yer alıyor.

PROJE İÇİN YÜZLERCE DÖNÜMLÜK MAKİLİK ALAN TIRAŞLANDI

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürleyen’e göre 2019 yılı ortalarında tamamlanması planlanan Seyir Tepesi projesi Denizlililerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacak. Ancak proje için yüzlerce dönümlük makilik alandaki ağaçların tıraşlanarak doğal peyzajın yok edilmesine Denizlili doğaseverler tepkili.

ZEYTİN YAYLASININ SUYU ŞELALEYE TAŞINACAK İDDİASI TEPKİ ÇEKTİ

Proje kapsamında inşa edilen ve bugün 3 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan yapay şelalenin suyunun nereden geleceğine ilişkin bir açıklama yapılmadığını öne süren altı mahalle muhtarı ise 11 Eylül günü yaptıkları ortak basın açıklamasında çekincelerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Proje alanına yakın konumda bulunan Zeytin Yaylası’ndaki kaynak suyunun borularla yapay şelaleye taşınacağı iddialarına yönelik yetkililerden açıklama isteyen mahalle muhtarları ve vatandaşlar, suyun taşınmasının bölgenin ekosistemine zarar vereceğini savunuyor.

Doğal peyzaj değerleriyle bilinen, ayrıca 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Zeytin Yaylası’nda Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü su hattı projesi kent kamuoyunun endişelerini artırdı.

YETKİLİLERDEN ‘ŞEHİTLER İÇİN ÇEŞME YAĞACAĞIZ’ AÇIKLAMASI

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, Zeytinli Yaylası’nda birçok su kaynağı bulunduğunu belirterek, kurum tarafından yalnızca bir kaynaktan dörtte bir oranında su alınacağı dile getirildi. Yayladan alınan su ile yangın havuzu ve bölgede bulunan yürüyüş yolu üzerindeki çeşmelere su verileceği kaydedilen açıklamada, “Getirilen suyun bir kısmı ile de kendilerine her şeyimizi borçlu olduğumuz tüm Şehitlerimizin adını yaşatmak, hayır ve dua ile anılmasını sağlamak için Çamlık Şehir Ormanında Çamlık Şehitler Çeşmesi adıyla bir çeşme yapılarak Denizli halkının kullanımına sunulacaktır” ifadelerine verilmesi dikkat çekti.

ORMANI VE SUYU KORUYANLARA ‘MAKSATLI ÇEVRELER’ SUÇLAMASI

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasında, yayladaki su kaynağını ve ormanlık alandaki ekosistemin korunması için yapılan hatalı uygulamalara tepki gösteren doğaseverler kamuoyunu yanlış yönlendirmekle suçlanırken, “kendilerini çevreci olarak tanımlayan bazı maksatlı çevreler” olarak tanımlandı.


Fotoğraflar: Mustafa Ünal

2226510cookie-checkBelediyenin yapay şelale inşaatı üç can aldı!
Önceki haberUlu yolda bir günde 50 bin adım
Sonraki haberDizi karakterlerinin isimleri tercih ediliyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.