Belge sızdırmaktan tutuklandılar

Taraf gazetesinde yayımlanan “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgenin doğru olup olmadığı yönünde soruşturma yürüten Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, benzer bir operasyona imza attığı ortaya çıktı. Askeri savcılığın, geçtiğimiz ocak ayında hazırlanan ve şubat ayında medyada yer alan terör örgütü PKK ile ilgili gizli bir belgeyi sızdırdığı iddia edilen subaylar hakkında “gözaltı” kararı aldırdığı öğrenildi. Karar doğrultusunda Erzincan’da bir üsteğmenle bir teğmen tutuklanırken, bir subayın arandığı öğrenildi.

SIZDIRANLARA SIKI TAKİP

Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgenin doğru olup olmadığı yönünde soruşturma başlatan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, bir yandan belgenin gerçek olup olmadığını, diğer yandan kimler tarafından hazırlanıp sızdırıldığını araştırıyor. Askeri savcılığın, özellikle Ergenekon soruşturmasının başladığı günden bu yana benzer çok sayıda soruşturmaya imza attığı ortaya çıktı.

Medyada yer alan ve Genelkurmay Başkanlığı’nı ilgilendiren hemen her belgeden sonra harekete geçen askeri savcılık, son olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın ocak ayında hazırladığı ve şubatta medyaya sızdırılan bir raporla ilgili soruşturma yürüttüğü öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, terör örgütü PKK ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı arşivinde yer alan, istihbari nitelikte ve kritik öneme sahip iç istihbarat raporunun gazetelerde yayımlanmasının ardından askeri savcılık soruşturma başlattı.

Öncelikle belgenin gerçek olup olmadığı araştırıldı, daha sonra belgenin hangi birim tarafından kullanıldığı, bu birimdeki bilgisayardan dışarıya bilgi gönderilip gönderilmediği, birimle ilgili kişilerin kimlerle görüştüğü ve görüşülen kişilerin bağlantılarına ulaşıldı.

Araştırmalar sonucu, gerçek olduğu saptanan belgenin, Erzincan’dan sivil şahıslara sızdırıldığı yönünde bulgular bulundu. Harekete geçen askeri savcılık, belgeyi sızdırdığı iddia edilen muvazzaf subaylar hakkında gözaltı ve arama kararları çıkarttı.

POLİS NEZARETİNDE BASKIN

Askeri savcılığın talimatı doğrultusunda askeri yargı birimleri, Erzincan emniyeti ile temasa geçti. Üç muvazzaf subayın kaldığı bir eve görev sahasında bulunması nedeniyle polis geçen hafta baskın düzenledi. Baskında, sızdırıldığı iddia edilen belgenin örneğinin de evden çıktığı iddia edildi.

Arama sırasında evde bulunan üsteğmenle teğmen gözaltına alındı. Savcılığa çıkarılan iki asker tutuklanarak askeri cezaevine gönderildi. Söz konusu belgenin “gizli” nitelikte olması ve dosyayla ilgili gizlilik kararı alınması nedeniyle, üsteğmen ve teğmene belgenin gösterilmediği öğrenildi.

Sorgu sırasında iki subaya sadece ana hatlarıyla belgeden söz edildi, bu konuda ne bildikleri ve evlerinde neden gizli nitelikteki belgelerin bulunduğu soruldu. İki asker ise belgeleri sızdırdıkları iddiasını yalanladı ve herhangi bir suç işlemediklerini savundu.

BİR SUBAY DA ARANIYOR

Aynı evde kalan, ancak izinli olması nedeniyle Erzincan dışına çıktığı saptanan bir başka muvazzaf subay için de gözaltı kararı çıkarıldı. Askeri savcılığın, soruşturmayı çok yönlü olarak sürdürdüğü ve bu konuyla ilgili yeni gözaltıların da olabileceği ifade edildi.

TOLGA ŞARDAN, GÖKÇER TAHİNCİOĞLU / www.milliyet.com.tr

1207710cookie-checkBelge sızdırmaktan tutuklandılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.