‘Belgenin aslı hala yok’

Kılıçdaroğlu, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Genelkurmay Başkanlığında hazırlandığı iddia edilen belgenin, orijinaline şu ana kadar ulaşılmadığını, yargı sürecine intikal eden bir konuda savcıların eline orijinal belgenin gelmediğini söyledi.

Fotokopi üzerinden, belgenin sahte veya doğruluğunun kanıtlanamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Devlet kurumu sağlıklı çalışıyorsa, Adalet ve Kalkınma Partisi, bu konuda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduysa, bu orijinal belge kimin elinde, önce onun saptanması, orijinal belgenin, mutlaka Cumhuriyet Savcılarına ulaştırılması gerekiyor. Bizim de kamuoyunun da beklediği, bu orijinal belgeye bir an önce ulaşmak” diye konuştu.

AK Parti’nin, konuyla ilgili suç duyurusuna ilişkin değerlendirmesinin sorulmasına karşılık Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin, suç duyurusuyla, Ergenekon davasının bir tarafı olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin, savcılığa ulaşan bir konuda, ayrıca suç duyurusunda bulunmasının gerekçesini anlamadıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanki muhalefet partisiymiş gibi… İktidardalar, iktidarda olan bir parti, olayın üzerine kararlılıkla gider. Adalet ve Kalkınma Partisi, orijinal belgeye bu kadar süre içinde ulaşamıyorsa, o zaman yönetimde ciddi bir zafiyet var demektir. Bu yönetim zafiyetini de önce Sayın Başbakan’ın açıklaması gerekir. Aramayı yapan kim, orijinal belgeyi bulunduran kim? Bunların hepsi ortada, tartışılırken, Adalet ve Kalkınma Partisi, kamuoyunda, sanki çok önemli bir şeyin üzerine gidiyormuş gibi bir izlenim yaratmak için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmasının, hiçbir mantığı yok, zaten Cumhuriyet Savcılığı bu konuyu soruşturuyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Savcılığının dışındaki devlet kurumlarında, bu orijinal belgeyi elinde tuttuğu söylenen devlet kurumları, iktidarın emrinde olan devlet kurumlarının üzerine kararlılıkla niye gitmiyor? O belge onların elindeyse, bu süratle alınmalı, savcılığa ulaştırılmalı. Bu, sadece bakanın yapacağı telefonla sonuçlanır ama bu bile olmuyor.”

Kılıçdaroğlu, “Soğuk savaş mı yaşanıyor?” sorusuna, “Soğuk savaş yaşanıp, yaşanmadığını bilmiyorum. Ama devletin içinde bazı kurumların, başka kurumları yıpratmak için özel çaba harcadıklarını biliyoruz. Bu çatışma, devlete zarar veriyor. AKP, bu süreçte, sanki muhalefette bir partiymiş gibi, köşeye çekilip, mağdur rolünü oynamak istiyor” karşılığını verdi.

“GÖREVDE KALMASI, RADYO VE TELEVİZYONLAR İÇİN DOĞRU DEĞİL”

Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, “elinde belgesi olanlar, savcılığa iletsin” açıklamasının anımsatılması üzerine, Akman’ın, artık kamuoyunda inandırıcılığını yitirdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Akman’ın görevde kalmasının, radyo ve televizyonlar için de doğru olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

“Ahlakı egemen kılmak isteyen kişi, bulunduğu konumda ahlakı egemen kılamıyor. Kendi durumu tartışmalı, düzenlediği belgeler sahte, kamuoyuna açıkladığı belgeler doğru değil. Geçmişteki ticari ilişkileri, Deniz Feneri ile olan ilişkileri, bütün bunlara baktığınız zaman Sayın Akman, Almanya sınırlarından içeriye girecek konumda biri değil. Almanya’ya giremeyen biri, TBMM’ye de gelmemeli, Almanya’ya giremeyen bir bürokrat, sayın bakanların yanına da girememeli. Asıl önemli olan nokta, Sayın Cemil Çiçek, Sayın Köksal Toptan ve Sayın Bülent Arınç’ın yaptığı tüm uyarılara rağmen, -muhalefeti saymıyoruz- kendi partisinden pek çok kişinin uyardığı bir kişi, maalesef koltuğuna yapışmış, kalkmıyor. Bu doğru değil. Sayın Akman’ın, en azından RTÜK’e saygısı varsa, oradan bir an önce ayrılması gerekiyor. Sadece başkanlıktan değil, RTÜK üyeliğinden de ayrılmalı. Etik kuralları bu ülkede geçerli kılacaksak, buna sadece bizim değil Sayın Akman’ın da uyması gerekiyor. Olması gereken bir istifayı bu kadar geciktirmesi doğru değil.”

Kılıçdaroğlu, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören yasa için dilekçelerinin hazır olduğunu, 23 Haziran Salı günü yapacakları parti grubunda imzaları tamamlayıp, gelecek hafta içinde Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

1207330cookie-check‘Belgenin aslı hala yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.