Belçika Yargıtayı Fehriye kararını açıklıyor

Mahkemenin bugünkü bölümünde sanık avukatları, yargı sürecinde çok sayıda adli hata yapıldığı iddiasıyla müvekkilleri hakkında daha önce verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi.

“Siyasi bir davanın” söz konusu olduğunu ileri süren avukatlar, sanıkların Ağır Ceza Mahkemesinde halk jürisi önünde yargılanması talebini tekrarladı.

Savcı Duin Slaeger’in iddianame ve ithamlarını çürütmek için çaba harcayan avukatlar, müvekkillerinin savunma haklarının ihlal edildiğini de ileri sürdü.

Bugünkü oturuma katılan tutuklu terörist Şükriye Akar Özordulu, polisin kendisine bağladığı kelepçe kemerini çıkarmayı reddetmesi üzerine duruşmayı terk etti. Terörist Bahar Kimyongür oturuma katılırken, Yargıtaya gelmeyen diğer mahkumlar avukatları tarafından temsil edildi.

YARGI SÜRECİ

Terörist Fehriye Erdal ve DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika’da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006’da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal’a 4, örgütün başı Dursun Karataş’a 5, sözcüsü Musa Asoğlu’na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu’ya 4’er yıl hapis cezası vermişti.

Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006’da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı. Örgüt üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika’da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce “izini kaybettiren” Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli sanıklar firarda sayılıyor.

Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu’nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500’er avro para cezasına çarptırmıştı.

Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C’yi “terör örgütü” olarak nitelendirmiş ve Belçika’da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı. Bu kararlar üzerine Yargıtaya başvuran sanıkların Belçika’da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.

Yargıtayın daha önceki kararları onaması halinde, teröristlerin Belçika’da yargılanması süreci son bulacak. Sanık avukatları, bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi. Yargıtayın sanık avukatlarını haklı görmesi halinde, yargı süreci Anvers kenti mahkemelerine aktarılarak yeniden başlatılacak.

 

1149750cookie-checkBelçika Yargıtayı Fehriye kararını açıklıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.