Belleği geliştirmek için yollar

Uluslararası Uzun yaşam Merkezi, 2001’de, ileri yaşa kadar aklı iyi fonksiyonellik içinde bulundurmak için öneriler içeren bir rapor yayımladı.
Önerilerden bazıları, öğrenme, eğitim alma veya okuma yoluyla (birinin emekli olmasından sonra bile) entellektüel olarak aktif kalmak ve beyne kan dolaşımını desteklemek amacıyla fiziksel faaliyeti devam ettirmektir.
Diğer yollar, daha çok sosyal olmnayı, yaşamınızdaki stresi azaltmak, uyku zamanını düzenli devam ettirmek, depresyon ve duygusal dengesizlikten kaçınmak ve iyi beslenmeyi gözlemlemeyi içerir.
Bellek, adalesel güç (kuvvet) gibi , bir “onu kullan veya onu kaybet” önermesidir. Beyninizi ne kadar çok işletirseniz, bilgiyi o kadar iyi hatırlayabilecek ve işleyebileceksiniz.
DENEMEK İÇİN İŞTE BAZI ALIŞTIRMALAR:
» İkili yapılmış ilişkilendirmeyi öğrenme
Belirli bir kelimeyi diğeriyle ilişkilendirmeyi öğreenin. Örneğin, “güvenilir” gibi bir kelimeyi hatırlamaya uğraştığınız zaman, ilk kelime ile bağ yapması için diğer belirli kelime, örneğin “ yeşil” kelimesini söylemeyi öğrenmeniz gerekir.
» Serbest Anımsama
Kelimelerin bir listesini çalışın ve ondan sonra bazen daha sonra, hatırlayabileceğiniz kadar çok sayıda kelimeyi anımsamayı veya yazmayı deneyin.
» Tanıma
İlk önce, kelimelerin veya resimlerin bir listesini hatırlayın, ondan sonra, orijinal listede verilmemiş olan alternatiflerin bir listesi arasında, o kelimeleri veya resimleri belirlemeyi deneyin.
» Dikkat edin
Eğer onu hiç öğrenmediyseniz birşeyi hatırlayabilemezsiniz, ve ona yeteri kadar dikkat etmezseniz birşey öğrenebilemezsiniz. Dolayısıyla, yoğunlaşmaya ihtiyacınız olduğu zaman çok görevlilik yok.

» Bilgiyi organize edin.

Şeyleri adres kitabınıza , randevu (günlük) defterinize ve takvimler üzerine kaydedin; daha karmaşık malzeme üzerine notlar alın ve daha sonra notları kategoriler içinde yeniden organize edin. Bilgi öğrenmede hem kelimeleri hem de resimleri kullanın.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den tercüme edilmiştir.
http://www.pekiyi.150m.com
[email protected]

740130cookie-checkBelleği geliştirmek için yollar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.