‘Ben büyüyünce ulema olacağım’

Yazar Dost Bülent Bingöl’ün oğlu elinde bir kitapla geldi.
“Ne okuyorsun Umut Ege,” dedim.
“Ben Büyüyünce de Çocuk Olucam kitabını okuyorum Esen Amca,” dedi.
“O kitabı kimin yazdığını biliyor musun,”  diye sordum.
“Cihan Demirci adında bir amca yazmış.” Dedi. Ama ışıl ışıl da bakıyor. Belli, o da bana bir şey soracak.. Daha ben düşünürken soru gümbür gümbür geldi..
“Cihan Demirci Amca gerçekten de büyüyünce çocuk olmuş mu?”
“Olmuş elbette,” dedim. “Fena mı yapmış?”


Beni yanıtlamadan elindeki kitabı masaya bıraktı. Masada aynı sıraya dizilmiş üç mürekkep şişesi var. Mavi kırmızı yeşil mürekkep şişeleri.. Şişeleri, ‘bul karayı/karoyu al parayı’ üçkağıtçılarının yaptığı gibi karışık karışık dizdi. Yeniden yeniden denedi karışık dizmeyi.. Sonra yeşil mürekkep şişesini aldı.. Hem bana doğru geliyor hem şişenin kapağını açıyor.. Şaşkın şaşkın bakıyorum. Sağ elinin küçük parmağını şişenin ağzına dokundurdu. Eline bulaşan yeşil mürekkep lekesini diliyle buluşturdu. Yalar gibi yaptı. Gösteri gereği.. Bir gösteri sergileyecek ama ne.. Nefesimi tuttum bakıyorum..


Esen Amca,” dedi.
“Efendim,” dedim.
Ben mürekkep yaladım,”dedi.
“Gördüm Umutçum,” dedim. “Neden peki?”
“Ben büyüyünce Cihan Demirci Amca gibi çocuk olmayacağım..”
“Ne olacaksın öyleyse?”
“Ben büyüyünce ulema olacağım..”
“Mürekkebi onun için mi yaladın?”
“Evet!”
“Neden yeşil mürekkep?”
“Yeşil ulema olacağım da ondan!”


Simgelerin gündemden hiç düşmediği bir ülkede Umut Ege nasıl da güzel yakalıyor güncelliği. Gündemle gümbür gümbür dalga geçiyor.


Umut, 12 Eylül etiketli TDK’nın sözlüğüne bakarak öğrenmiyor ‘ulema’nın anlamını. Soluduğu ortamdan öğreniyor. ‘Yeşil ulema’ diye bir kavram da yok Türkçede.. Umut bu kavramı da yeşil simgesinden yola çıkarak üretiyor.. Ve de ‘cuk’ diye oturtuveriyor gündemin yumuşak karnına..


Umut Ege dokuz yaşında. O dokuz yaşında, ortalarda oynanan ortaoyunlarının farkında. Simgelerin farkında. ‘Yoğun çoğunluk’ da onun kadar farkında olabilseydi dünden bugüne kendilerine yedirilen simgelerin.. Alanlarda, kamusal alanlarda oynanan oyunların.. Sahtekar oyuncuların yüzlerindeki maskeleri görebilselerdi..


Dokuz yaşındaki Umut Ege’nin dalga geçeceği durumlara düşmek. Bence geleceğe umutla bakmak için yeterli işaret.. Sevgili Umut Ege, ben diyorum ki.. En iyisi sen büyüyünce de çocuk ol..

684270cookie-check‘Ben büyüyünce ulema olacağım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.