Beni ağlatan adam

Keman hüznün sesidir. Omuz ve boyun arasına sıkıştırılarak çalındığı için insanın uzuvlarından biri gibidir. Çene hizasında çalındığından kulağa ve kalbe yakındır. Bu yüzden kulaktan kalbe inen en etkili ses keman sesidir. O seste söze dökülemeyen bütün duygular gizlidir.

Son günlerde sık sık keman dinliyorum. Özellikle de Farid Farjad’ı (Ferit Feryat). Onu dinlerken başka bir boyuta geçiyorum. Kemanı ağlıyor sanki ve dinleyeni de ağlatıyor. Tıpkı soyadı gibi feryat ediyor kemanı. Onu ayrıcalıklı kılan, dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri olması değil, yaşadığı toprakların hüznünü kemanına yansıtabilmesi. Müziğinin büyüsü buradan geliyor. Doğunun hüznünü o kadar güzel seslendiriyor ki, o toprakların ruhunu sizin ruhunuzla buluşturuyor.

Onu dinlerken gözlerinizi kapatın ve kendinizi notaların dalgalarına bırakın. Ya suyun üzerinde boşluktaymışçasına kayacaksınız ya da sonsuzluğa doğru kanatlanacaksınız.

O gerçek bir hüzün ustası olduğu için, duygularınızın yer değiştirmesine engel olamayacaksınız. Onun müziğindeki yüreği sızlatan, acıtan, kanatan ruh sizin ruhunuzla birleşecek ve hüznün ilmek ilmek işlenişine tanık olacaksınız.

Farid Farjad İranlı bir sanatçı. Bugüne kadar yeterince tanınmamış olmasının nedeni doğulu olmasından kaynaklanıyor. Eğer batılı bir sanatçı olsaydı el üstünde tutulurdu hiç kuşkusuz.

Şu anda dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen sanatçının “An Roozha I”, “An Roozha II”, “An Roozha III”, “An Roozha IV” ve “An Roozha V” olmak üzere beş tane albümü var. Ayrıca sanatçının “Golha Orkestrası” ile yaptığı kolektif bir çalışması daha bulunuyor.

Golha Orkestrası ile yaptığı çalışmalar dışında eserlerinde yalnızca keman ve piyano kullanan sanatçıya, “An Roozha” serisinin ilk dördünde piyanoda Abdi Yamini eşlik etmiş. Serinin beşinci albümünde piyanonun başına eşi Mitra Tavakkoli geçmiş.

71 yaşındaki üstat nisan ayında Türkiye’de üç konser verecek. İlk ikisi Ankara’da, üçüncüsü de İstanbul’da verilecek konserlerin onun hayranları için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Çok fazla tanınmasa da, onu tanıyanlar onu yalnız bırakamayacak, konser salonlarını dolduracaktır.

İlk konser 10 Nisan Cuma akşamı Ankara Eski Yeni Bar’da.

İkinci konser 11 Nisan Cumartesi akşamı Ankara ODTÜ Kültür Kongre Merkezi, Kemal Kurdaş Salonu’nda.

Üçüncü konser 18 Nisan Cumartesi akşamı İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde.

669840cookie-checkBeni ağlatan adam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.