Beraber öğrenmek

düzinelerle öğrencileri yıl sonu dans konseri için pratik yaptı.


Daha yaşlı olanları   daha  genç olanlardan  ayırmanın zor olduğu öğrenciler  gelişim ve büyüklükte farklıydılar.


Fakat öğretmenleri için yaşın önemi  yoktur. O, sosyal olarak ve akademik olarak gelişme hakkındadır.


Normal olarak üçüncü,  dördüncü ve beşinci  seviye sınıflarında  olan yaklaşık 120 öğrenci, okuldaki çoklu-yaş programına katılır.


Ç.oklu-yaş eğitimi, konuları iyice öğrenmesini sağlar ve aynı gelişimsel seviyedeki öğrencilere sorumluluk verir. Aynı yaştaki tüm öğrencilerin aynı malzeme için hazır olduğu geleneksel, basamaklı  eğitim varsayımını sorgular. O, eğitim araştırmacısı Lilian Katz tarafından uygun bulundu.


Milletçe, çoklu-yaş araştırma  merkezleri, Northern Arizona Üniversitesi gibi okullarda kuruldu.


Çoklu-yaş öğretmeni Chris Roberts, “Eğitim alanında çok okurum.” Dedi.


Roberts, yaklaşık bir düzine yıl önce ilk olarak Rees ilköğretime vardı.


Roberts ve diğer öğretmen kadrosu, araştırma makalelerini birbirleriyle paylaştı ve basamaklı eğitimin “ çalışma gücünde başarılı olmak için öğrencilere çocuklar için iyi olmayan  temel bilgileri öğretmek olan başvurulan çare tabanlı araştırmaya dayalı “ sonucuna vardı.


Roberts, “O, sahip olduğumuz cinstendi”  dedi.  Yeteri kadar konuşuyorduk., bir şeyler yapalım düşündük.”


Böylece, sınıflar, 3., 4., ve 5. seviyeleri birleştirmek için oluşturuldu. Başlangıç olarak çok sayıda öğretmen zamanında çoklu-yaşla ilgilenmedi, fakat bu değişti. Şimdi, bu okulda, Roberts, “çoklu-yaşa bakmakla ilgilenen en azından birkaç öğretmen vardır” dedi.


Arkada Çocuk Kalmadı ( No Child Left Behind)  ile olup olmadığını ve tüm baskıları öğretmenlerin hissettiğini bilmiyorum.


Çoklu-yaş eğitimi küçük-çalışma gruplarına bağlıdır. Örneğin, Rees’te öğrenciler okuma seviyelerine ayrılıyor. Roberts, onların içinde her zaman 3.seviyeleri 5.seviyelerle sahipsiniz” dedi.


Öğretmen Brenda Beyal, “ Matematikte seviye basamaklarına ayırıyoruz. Çünkü yönetim kendini onunla daha rahat hissediyor” dedi.
Fen ve Sosyal çalışmalar gibi diğer konularda çoklu-yaş öğretildi. Çünkü Utah State Office of Education kavramı öğrencilerin benzer öğrenmelerini gerektirir, fakat yıldan yıla birbiri üzerine inşa eder.


Öğretmen Tim Mendenhall , “3.seviye özünü, 4.seviye özü  üzerine örtme yaparsanız, kocaman bir aşma olacak.


Akademik olarak, Rees’lerin  çoklu-yaş öğretmenleri daha genç öğrencilerin, daha sıkı çalışmak için esinlenildiğine inanıyor. Çünkü daha yaşlı öğrenciler daha yüksek standartlar koyuyor.


Ders kitaplarından öğretme yerine, öğretmenler, “temel kaynaklar” dan kavram olarak, örneğin dinazorlar hakkındaki edebi olmayan bir kitap gibi , eğiten kitaplardan öğretiyor.


Öğretmen Jeff Ballard, “ders kitaplarıyla çok yapmıyoruz” dedi.


Sosyal olarak, Rees’lerin çoklu-yaş öğretmenleri, tipik bir sınıftan daha fazla, duygusal gelişmede çok daha fazla aralık olmadığına inanıyor.


Mendenhall, “ Beraber çalışma ve oynama üzerine çok çalışıyoruz. Eğer bir sorun varsa, onu çözeceğiz” dedi.


Rees’lerin çoklu-yaş sınıflarındaki öğrenciler, bir deneyimde daha önce alıştıkları seviye geleneksel sınıflardan daha farklı olarak ortaya çıktı.


Kelime bilgisi,  yakınlık vurgusu ile değiştirilir; örneğin, sınıflara köyler denilir, ve birleştirilen çoklu-yaş sınıfları bir millet olarak düşünülür. Hayat kuvvetini (gücünü) tarif eden bir Lakota kelimesinden  sonra Mahopa Milleti.


Tipik sınıflarda, gruplar oluşur.-“nerds”, “jocks” veya “meşhur kızlar”


Fakat çoklu-yaş sınıfları öğrencilere önceki sosyal rollerden  kopmalarına ve yenilerini denemelerine bir fırsat sağlar.


Beyal, “Birkaç yıl önce, geek veya nerd düşünülen bir beşinci-seviyeye sahiptim” dedi.


O,   baş rolü oynayan bir aktör olarak yetişti. O, doğal olarak  yukarıya doğru adım attı.”


Amy Mafi’nin anne babası, çoklu-yaş eğitiminin geleneksel olmayan yaklaşımı ile kendilerini huzursuz hissetti ve 3.seviye için geleneksel bir sınıf seçti.


O (bayan) , çoklu-yaş öğrencilerinin Utah Gölü’ne  kuş-bakışı  gezintilerini,  Diamond Fork Canyon’daki ekosistem çalışmalarını ve programın ihtisası olan sanat programlarını duyduğu zaman  kararından mutsuz oldu.


Çoklu-yaş sınıfında iki çocuğu ve sonbaharda başlayacak bir üçüncü çocuğu olan Mafi, “ Onun (erkek) arkadaşı  onu yaptı ve tüm fevkalade şeyleri gördüm ve hoşuma gitti, ben onu niçin yaptım?” dedi.


 


* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce aslından çevrilmiştir.
 Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com 
E-posta: [email protected]



 

702960cookie-checkBeraber öğrenmek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.