Berkin Elvan davasında sanığın “bilinçli taksir” suçundan cezalandırılması istendi

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 19. duruşması görüldü. Savcı, sanık Polis Fatih Dalgalı’nın “bilinçli taksir” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin gaz fişeği ile başından vurularak yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 19. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Polis Fatih Dalgalı’nın “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi. Bir sonraki duruşma 18 Haziran’a ertelendi.

Berkin Elvan’ın faili olduğu iddiasıyla polis memuru Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Mütalaaya göre sanık polis Dalgalı en fazla 9 yıl hapis alabilir. Duruşma sonrası açıklama yapan Elvan ailesi ile mütalaaya isyan etti: “Bu yapılan bize işkencedir, biz adalet istiyoruz! Bir sonraki duruşma 18 Haziran’da görülecek.

PERK GELMEDİ, DURUŞMAYA GEÇİCİ HEYET BAKTI

Gezi direnişi sırasında polisin attığı biber gazı kapsülüyle başından vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davanın 19. duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Elvan ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP MYK üyesi Ferhat Encü’nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya görevine devam ettiği Van’dan SEGBİS ile katıldı.

Geçtiğimiz hafta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) kararıyla atanan hakim Galip Mehmet Perk’in henüz göreve başlamadığı gerekçesi ile katılmadığı duruşmaya geçici bir heyet baktı.

Duruşmaya geçici olarak bakan mahkeme başkanı esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan savcı ise tek bir cümle ile ‘sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz’ dedi.

“ADALET KRİZİ YAŞANMAKTADIR”

Duruşmada söz alan Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay Türkiye’de adaletsizlik krizi yaşandığını belirtti. Karar aşamasına doğru giden davada önce bütün sürece hakim olan mahkeme başkanının dava karara çıkmak üzereyken eski başkan Canel Rüzgar’ın Yargıtay’a atandığını hatırlatan Atalay, “Yerine atanan hakim yargılama ile ilgili görüş açıklamıştır. Gezi direnişini vandallık, hainlik ve benzeri kavramlarla nitelendirmiştir. Ali İsmail’i öldüren Mevlüt Aydoğan’ın katılma talebini kabul etmiştir. Hakim Perk’in adına açılan bir Twitter hesabından Berkin’e ‘terörist’ denilen tweet beğenildi. Bu nedenle kendisinin çekilmesi gerekir. Bir ülkede yürütme yargıya ancak bu kadar müdahale edebilir. Reddetmiyoruz. Problem sistemle ilgilidir. Bu yüzden kendisinin çekilmesini istiyoruz. Karar aşamasına gelen bir davanın heyetinin dağıtılması tahayyül bile edemez” diye konuştu.

Atalay’ın ardından Elvan ailesi avukatlarından Akçay Taşçı söz aldı ve esas hakkındaki mütalaanın okunmasını istedi.

ÜST SINIRDAN VERİLSE BİLE EN FAZLA 9 YIL ALABİLİR

Bunun üzerine mahkeme katibi tarafından okunan mütalaada Dalgalı’nın işlediği suçtan önce Berkin’in üzerinden çıktığı iddia edilen materyallerin yazılı olması dikkat çekti. Dalgalı’nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verilen mütalaada savcı tüm bunların olayı aydınlatmak için yeterli olduğunu savundu. Savcı, Dalgalı’nın ‘bilinçli taksir ile insan öldürmek’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Buna göre sanığın 2 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Mütalaanın okunması sonrası mahkeme başkanı bir sonraki duruşma için gün verdi. Buna göre bir sonraki duruşma 18 Haziran saat 10.30’da görülecek.

“BİZE YAŞATILANLAR İŞKENCEDİR, BİZ ADALET ARIYORUZ”

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat Can Atalay,

“Güpegündüz evinin önünde öldürülmüş bir çocuk için adalet arıyoruz” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut ise “Esasa ilişkin mütalaada savcı ‘bilinçli taksirle insan öldürmek’ diyor yani polis Berkin’i yanlışlıkla öldürdü diyor. Bugün Berkin’in vurulduğu sokağa gitsinler orada duvarda polisin attığı gaz bombalarının izini görecekler. Delil arıyorlarsa gidip Berkin’in vurulduğu yere baksınlar. Berkin’in kafasına gelen gaz bombası doğrudan atılmıştır. Bize yaşatılanlar bir işkencedir. Sadece adalet istiyoruz hangi hakim olursa olsun biz bu talebimizden vaz geçmeyeceğiz” dedi.

“Bizim çocuklarımızın katilleri dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor” diyen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek şöyle konuştu: “Erdoğan sen Ali İsmail Korkmaz’ı, Etham Sarısülük’ü, Medeni Yıldırımı, beni meydanlarda yuhalattığını hatırlıyor musun, Sen Roboski’yi hatırlıyor musun? Ben unutmadım. Her yerde bunları sana hatırlatacağım. İçişleri Bakanı senin annene yapılan hakaretleri kınıyorum. Bana hakaret edenleri aklayan sensin bunu hatırlıyor musun” diye sordu. Anne Elvan, “Ben çocuğumu istiyorum” dedi.

NE OLMUŞTU?

Berkin Elvan, Gezi Parkı eylemleri devam ederken 16 Haziran 2013’te İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. 269 gün komada kalan Berkin Elvan 11 Mart 2014’te yaşamını yitirdiğinde 15 yaşındaydı. Berkin Elvan’ın ölümünden 3 buçuk yıl sonra tamamlanan iddianame, 20 Aralık 2016’da İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması ise 6 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşti. İddianamedeki tek sanık olan ve hala Van’da görev yapan polis memuru Fatih Dalgalı’nın TCK 82/1 maddesi kapsamında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın 19. duruşması, 29 Ocak 2021’de İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davanın 18. Duruşmasında dosyada mütalaa açıklanması beklenirken mahkeme başkanı Canel Rüzgar HSK kararıyla Yargıtay’a atanmıştı. 9 Aralık 2020’de görülen 18. duruşmada hem heyet hem de savcı değişikliği olduğu için esasa dair mütalaa sunulamamıştı.

25 Ocak 2021’de Berkin Elvan ailesi avukatları, Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle mahkeme başkanı olarak görevlendirilen Mehmet Galip Perk’in ‘tarafsızlığını yitirdiği’ gerekçesiyle çekilmesini talep etti. Avukatlar davanın görüldüğü İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikleri dilekçede, atama öncesinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Perk’in sosyal medya paylaşımları ve Gezi davasında verdiği kararlardaki taraflı görüşlerini gerekçe gösterdi. Meltem AKYOL / Evrensel İstanbul

2488990cookie-checkBerkin Elvan davasında sanığın “bilinçli taksir” suçundan cezalandırılması istendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.