Berkin uyanamadı, ya Türkiye?

Bugün, güneşin doğduğu saatlerde duyduğum haberle içim karardı, canım yandı. Gezi protestoları sırasında aldığı yaralarla aylardır komada olan 15 yaşındaki çoçuğun ölümü beni derinden sarstı.

Geçen yaz tanık olduğumuz polis şiddeti sonucu canverenlerin sayısı sekize yükseldi.

Ekmek almak için evinden çıkan 14 yaşındaki Berkin Elvan, polisin hedef gözetmeksizin ateşlediği gözyaşartıcı bomba kapsüllerinden birinin başına isabet etmesiyle, 269 gün süren komaya girmişti. Polisin diğer kurbanları gibi Berkin’i yaralayanlar da aranmadı, bulunmadı, mahkeme önüne çıkarılmadı.

Berkin’in ölüm haberinin duyulması ardından insanlar hastanenin önünde toplanmaya başladılar.

Bir kez daha polis, biber gazıyla saldırdı, gene yaralananlar oldu.

Berkin’in annesi, hastanenin önüne çıkıp ‘ benim oğlumu Allah almadı, Tayyip Erdoğan aldı’ dedi.

Polisin orantısız kuvvet kullanımı ardından saldırı emrini bizzat kendisinin verdiğini söyleyen, ‘polisim destan yazdı’ diyen başbakan Erdoğan’ın sözlerini anımsayınca, gözü yaşlı anneyi anlamamak mümkün mü?

Yolsuzluk ve hukuksuzluk batağındaki hükümetin başbakanının seçim kampanyası mitinglerine akın eden ve ‘Türkiye seninle guru duyuyor’ diye bağrışan insanları gördükçe, geleceğe olan umudum yokoluyor.

Hergün yenisi çıkan telefon kayıtlarında tanık olunan rüşvet ve hırsızlık, yargıya müdahale, ihaleye hile karıştırma, işadamlarına, medyaya baskı örneklerine rağmen, kamuoyu yoklamaları, Adalet ve Kalkınma Partisine olan desteğin ciddi ölçüde sarsılmadığını ortaya koyuyor.

Berkin uyanamadı ama yürekleri dağlayan zamansız ölümü, vicdanlara dokunmuş gibi. En azından bazı insanların vicdanına.

Bu sabahtan beri, ülkenin dört bir yanında gösteriler yapılıyor, insanlar öfkelerini dile getiriyor.

Bu tepkiler bana, 18.yüzyılda yaşamış İrlanda asıllı devlet adamı ve filazof Edmund Burke’ün bir sözünü hatırlattı: “Bir baskı rejimin temel atması için gereken tek şey, vicdanlı insanların sessiz kalmasıdır”.

Kimbilir, belki de umutsuzluğa gerek yok. Türkiye’de vicdanlı insanların sayısı düşündüğümüzden de fazla ve sesleri yakında diğerlerinden daha güçlü çıkmaya başlayacak.

_______________________________

* Yazarın diğer yazıları için lütfen tıklayınız:
http://www.firdevstalkturkey.com/tr/

1561060cookie-checkBerkin uyanamadı, ya Türkiye?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.