‘Berlin deklerasyonu Tr için hayal kırıklığı’

Roger Boyes ve David Charter tarafından kaleme alınan haberde, Roma Anlaşması’nın 50’nci yılı kutlamalarının tartışmalı bir şekilde başladığı belirtildi. Haberde, tartışmaların sebebi olarak da Almanya Başbakanı’nın gelecek 50 yıl içinde kurulmasını savunduğu “Avrupa Ordusu” fikrini gösterildi.

Avrupa ülkeleri arasında uzun süredir herhangi bir gerilim yaşanmamasına rağmen, barışın doğal akışına bırakılamayacağını ifade eden Merkel, bu yüzden kurulacak ortak bir ordunun, ülkeleri yakınlaştıracağını öne sürdü.

İNGİLTERE KARŞI ÇIKIYOR

Ancak Times gazetesi, Merkel’in bu çıkışının, NATO’ya rakip yeni bir oluşuma karşı çıkan İngiltere tarafından anında olumsuz yanıt aldığını yazdı. Haberde, İngiltere’nin sadece Aceh’te 2005 yılında yaşanan Tsunami felaketi benzeri durumlarda oluşan ihtiyaca çok hızlı bir biçimde yanıt verebilecek sınırlı bir birimi desteklediği duyuruldu.

Times gazetesi, Berlin deklarasyonunda her ne kadar Angela Merkel’in hafta sonu Almanya’ya gidecek Avrupa Birliği liderlerinin tepkisini çekmemeye çalışsa da söz konusu deklarasyonun Türkiye için bir hayal kırıklığı olduğu değerlendirmesinde de bulundu. Haberde, deklarasyonda Türkiye’nin beklentilerine herhangi bir atıfta bulunulmadığı kaydedildi.

TÜRKİYE CESARETLENDİRİLMEDİ

Deklarasyonda Türkiye’yi ya da ileride potansiyel aday olabilecek Ukrayna gibi ülkeleri cesaretlendirecek herhangi bir ifade bulunmadığı kaydedilen haberde, Türk liderlerin daha önce de Berlin’de yapılan kutlamalara davet edilmemesi nedeniyle duyduğu hayal kırıklığını dile getirdiği vurgulandı.

Haberde ayrıca Merkel’in, bir söyleşide sorulan “2057 yılında Türkiye sizde kaç yıldır AB üyesi olmuş olacak” sorusuna da net bir yanıt verememesiyle Alman Başbakanı’nın Türkiye’de yarattığı mutsuzluğu arttırdığı ifade edildi. Gazete, Merkel’in bu soruya verdiği yanıtta tam üyelikten çok imtiyazlı ortaklığa atıfta bulunmayı tercih ettiğini yazdı. ANKA


 
 
 

1148550cookie-check‘Berlin deklerasyonu Tr için hayal kırıklığı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.