Berlusconi’ye ‘Türkiye’ eleştirisi

D’Alema, bu akşam İtalya’nın güneyindeki Bari kentinde yaptığı konuşmada, “İtalya dış politikasının başta gelen en büyük sorunu, dünyaya geri dönmeyi başarmaktır. Zira bu konuda Berlusconi hükümeti, ABD, Rusya, Türkiye ve İsrail ile özel ilişkiler geliştirme dışında bir şey yapmadı” dedi.

D’Alema, Puglia bölgesindeki Bari kentinde “Zeytin Ağacı Puglia 2006” adlı derneğin açılışı sırasında yaptığı değerlendirmede, İtalya’nın özerk ve bağımsız bir dış politika oluşturarak uluslararası arenada ağırlığını arttırabileceğini de belirtti.

Bunun ABD ile ilişkileri de olumlu yönde etkileyeceğini kaydeden D’Alema, “Amerikalılara, özerk biçimde hareket edebildiği için ağırlığı da olan bir ülkenin işbirliğini sunabiliriz” diye konuştu.

D’Alema, Irak’ta Ebu Musab Zerkavi’nin öldürülmesini ise şu sözlerle yorumladı:

“Bugün yaşanan bu gelişmenin, son yıllarda şiddetin giderek arttığı Irak’ta barış yolunda bir açılım olmasını umuyoruz. Zerkavi, şiddetin, pazarlar ve camilerde sivilleri öldürmekten de çekinmeyen stratejik terörün en güçlü unsuru konumundaydı. Terörizm şu an ciddi bir darbe almıştır. Temennimiz barış sürecinde ilerleme kaydedilmesidir.”
Irak’ta barış işin ulusal uzlaşının şart olduğuna da işaret eden D’Alema, “Barış sürecinin başarılı olabilmesi büyük oranda ulusal uzlaşının sağlanmasına bağlıdır. Ulusal uzlaşı sayesinde, ülkede yabancı askerlerin varlığına muhalif kesimlerin de ikna edilmesi gerekiyor” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı D’Alema, Irak’ta ulusal uzlaşıyı sağlayabilmenin “karmaşık bir iş” olduğunu da sözlerine ekledi.

FOTOĞRAF: Eski başbakan Silvio Berlusconi

 

1130030cookie-checkBerlusconi’ye ‘Türkiye’ eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.