Beşar Esad’dan sürpriz hamle!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep’teki muhaliflere silah bırakma çağrısı yaptı. Esad, önerisini Danimarka televizyonunda anlattı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad Halep kentinin doğu kesimlerini elinde tutan muhalif güçlerin silahlarını bırakmaları koşuluyla kenti aileleri ile birlikte serbestçe terk etmelerine izin verileceğini söyledi.

Danimarka’nın Tv2 televizyon kanalının gerçekleştirdiği 30 dakikalık söyleşide Suriye Devlet Başkanı Esad Tv2 kanalının sorularını yanıtladı.

Tv2 muhabirinin ‘‘Halep’in doğusundaki sivilleri, gerçekte isyancıların kenti terk etmesini teşvik ediyorsunuz. İnsani bir koridor yaratmak istiyorsunuz. Siz bu sivillerin ve isyancıların ellerinde tuttuğu bölgeyi terk etmeleri durumunda güvenliklerini garanti ediyor musunuz? Onları nasıl koruyacaksınız?’’ sorusunu şöyle yanıtladı;

ARTIK DAHA FAZLA KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ

‘‘Kesinlikle. Bizim bir kaç gün önce ve iki ay önce önerdiğimiz de bu. Çünkü sivillerin teröristlerin olduğu bölgeden uzaklaşmalarını istiyoruz. Bölgeyi terk etmelerine izin verilecek. Sivilleri koruyabilmek için teröristlerin serbestçe bulundukları yerleri terk etmelerine izin verdik. Bu Suriye’nin değişik yerlerinde birçok kez yaşandı. Biz daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz. Bu sivilleri koruyabilmek için kullandığımız yollardan, metotlardan biri. Tabii ki buna uymazlarsa sivillere bölgeye saldırı düzenleyeceğimizi, bölgeyi terk etmelerini duyuruyoruz. Tabii bunun en iyi yolu teröristlerin terk etmesi. Bundan sonra istiyorsanız teröristleri takip eder veya peşine düşersiniz. Sivillerin olmadığı bir yerde kovalarsınız’’

NEDEN BOMBALIYALIM?

Suriye Devlet Başkanı batı medyasında Suriye Ordusu’nun hastaneleri ve okulları bombaladığı yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını, bunun bir propaganda oyunu olduğunu belirterek ‘‘Bunu neden yapalım. Böyle bir şey kendi ayağımıza kurşun sıkmak olur’’ diye konuştu.

SAVAŞIN NEDENİ BEN OLSAYDIM 2011’DE DEĞİL 2000’DE BAŞLARDI’

Öte yandan Esad, “kendisinin Suriye devletinin başında olmasının savaşın bir nedeni olduğu” yönündeki suçlamaları da kesin ifadelerle reddetti.
“Ben savaşın bir nedeni değilim, öyle olsaydı bu savaş iktidara geldiğim 2000 yılında başlardı, ABD ve Katar’ın kendilerine uymayanları iktidardan göndermek için para dökmeye başladığı 2011’de değil” diyen Esad’a “Öyleyse bu savaşın genişlemesinin nedenlerinden biri olduğunuzu da düşünmüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

TÜRKİYE’DEN GELEN PARA YASAL DEĞİL

Esad bu soruya, “Dediğinize göre, teröristler sorumlu değil, onlar son derece barışçıl insanlar. Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’den gelen para yasal ve gayet değil. Hadi diyelim ki ABD’nin gündemi Suriye halkının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu, hiç gerçekçi değil” yanıtını verdi.

“NEDEN TÜRKİYE BU SUÇLARI İŞLEDİ?”

Hastanedeki, enkaz altındaki Suriyeli çocukların fotoğraflarını gördüğünde bir baba olarak üzüntü duyduğunun altını çizen Esad, “… Öldürülen bu çocuklara baktığınızda neden diye düşünüyorsunuz. Neden teröristler bunu yaptı? Neden Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye bu suçları işledi?” diye sordu.

Bunları düşündüğünde aklına gelen ilk şeyin ‘Neden Batılı ülkeler, özellikle de ABD ve onun Avrupa’daki müttefikleri, Suriye’deki bu suçları işleyen teröristleri destekledi’ sorusu olduğunu vurgulayan Esad, şöyle devam etti: “Tabii ki bir devlet başkanı olarak, aklıma gelen ikinci şey Suriye halkı ve Suriyeli çocukları nasıl koruyacağımız sorusu. Masum insanları benzer bir kaderi yaşamamaları için nasıl koruyabilirim?”

2015440cookie-checkBeşar Esad’dan sürpriz hamle!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.