Beyaz Rusya, Rusya’ya boyun eğdi

Moskova yönetimi, devlet kontrolündeki Gazprom şirketi tarafından sağlanan doğal gazın fiyatındaki büyük artışı kabul etmemesi durumunda komşusu Beyaz Rusya’a verdiği gazı kesme tehdinde bulunuyordu.

Anlaşmayı “talihsiz bir uzlaşma” diye niteleyen Beyaz Rusya, Rusya’dan sağlanan doğalgazın bin metreküpüne 100 dolar ödemeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Rusya, aynı miktarda doğalgaz için 105 dolar talep ediyordu.

Beyaz Rusya Başbakan Yardımcısı Vladimir Semaşko, “Yeni yılın arefesindeki bu zor dönemde Beyaz Rusya talihsiz bir anlaşmayı imzalamak zorunda kalmıştır” dedi.

Komşu Beyaz Rusya’a ‘en iyi şartların önerildiğini’ savunan Gazprom Başkanı Alexei Miller, anlaşmanın yerel saatle 23:58’de (TSİ 22:58) imzalandığını açıkladı.

Bir önceki yıl Rusya’nın Ukrayna’yla yaşadığı benzer bir kriz doğal gaz ihtiyacının dörtte birini Rusya’dan sağlayan Avrupa’ya da enerji sevkıyatının aksamasına neden olmuştu.

Rusya’da devlete bağlı enerji devi Gazprom, önerdiği fiyatı kabul etmemesi halinde yeni yıldan itibaren Beyaz Rusya’a doğal gazı keseceğini açıklamıştı.

Doğal gazı eski Sovyet cumhuriyetlerini kendine yakın tutma siyasetinde bir silah olarak kullanmakla suçlanan Moskova, yakın zamanda Ukrayna, Gürcistan, Moldova ve Azerbaycan’a sattığı doğalgazın fiyatını da artırdı. (BBC)

1143630cookie-checkBeyaz Rusya, Rusya’ya boyun eğdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.