Beyazıt Kulesi ışıklandırılıyor

ÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in en önemli projelerinden biri olan İÜ Beyazıt Yerleşkesi’ni turizme açılması kapsamında gerçekleştirilen İÜ Beyazıt Yangın Kulesi’nin restorasyonu aşamalarından biri olan ışıklandırma çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Yaklaşık iki aydır devam eden ışıklandırma çalışmaları tamamlandığında İÜ Beyazıt Yangın Kulesi yerli ve yabancı turistlere açılacak.

İstanbul Üniversitesi’nin Osram ve Siemens sponsorluğunda gerçekleştirilen proje ile bir dönem İstanbul’un hava durumunu bildirmek içinde kullanılan İÜ Beyazıt Yangın Kulesi yeniden ışıklandırılarak tekrar bu işlevini yapar hale getirilecek.

Beyazıt Kulesi’nde yanan ışıklar şu anlama geliyordu:

* Mavi yandığı zaman, havanın ertesi gün açık olacağını,

* Yeşil yandığı zaman, havanın ertesi gün yağmurlu olacağını,

* Sarı yandığı zaman, havanın ertesi gün sisli olacağını,

* Kırmızı yandığı zaman ise havanın ertesi gün karlı olacağını bildiriyordu.

Özel olarak tasarlanan bir sistem ile İÜ Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları hava durumuna göre otomatik olarak yanacak.

Proje kapsamında kulenin başlık kısmı yanı sıra zemin kısımları da aydınlatıldı. Kulenin üst kısmında 40, iç kısmında 40 LED ışık kullanıldı. Kule’nin çevresi, her birinde 3’er ışık bulunan 4 çelik elektrik direği ile aydınlatıldı. Ayrıca kule siluetinin belirgin olması için kule zeminine özel ışıklandırma yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği İÜ Beyazıt Yangın Kulesi ışıklandırma çalışmaları tamamlandığında İstanbul’un bir değeri daha gün yüzüne çıkmış olacak. İÜ Beyazıt Yangın Kulesi’nin açılışı, görsel bir şölen eşliğinde 24 Ocak 2011 tarihinde yapılacak.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi

360 derece İstanbul manzarası ile İstanbul’un eşsiz güzelliğini gözler önüne seren yapı, tarihin ve estetiğin birleştiği, imparatorlukların merkezi Beyazıt’ta yer alıyor.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi’nin yerinde İstanbul’un siluetine renk veren ilk kule 1746 yılında ahşap olarak inşa edilmiştir. Birçok kez yangına maruz kalan kule 1828 yılında Sultan II. Mahmud tarafından bugünkü şekliyle Senekerim Balyan’a yaptırılmıştır. 1889’da kulenin üzerine demirden bir gönder dikilmiştir. 1894 depreminde zarar gören bina aslına uygun olarak onarılmıştır. Yüksekliği 85 metre olan kârgir bina doğal afetlere karşı güçlendirilerek özenle korunmuş, böylece günümüze kadar gelebilmiştir.

Kule aşağıdan yukarıya doğru nöbet katı, işaret katı, sepet katı ve sancak katı olmak üzere dört kattan oluşmaktadır. Gövde içerisinde, 256 basamaktan oluşan ve seren direği etrafında dönerek tüm kule boyunca yükselen ahşap bir merdiven yer almaktadır. Daire planlı, üzeri tonozla örtülü gözetleme katı, 12 pencere ile dışa açılmaktadır. Galeri biçimindeki bu kat, manzara ve bitkisel kompozisyonlarla süslenmiştir.

Kulenin taban duvarlarından Beyazıt’a bakan kısmında II. Mahmut’un tuğrası ve kitabesi yer almaktadır.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi’nden Notlar

Koridor Basamak Sayısı: 180
Ana Kat Pencere: 12
Ana Koridordan Sonra: 23 Büyük merdiven
Ana Koridordan Sonra: 46 Küçük Merdiven
En Üst Kat: 3 Kademe halinde 4’er pencere
Koridor Küçük Pencereler (ışık alması için kule boyunca): 14 pencere

751910cookie-checkBeyazıt Kulesi ışıklandırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.