Beyin gücünü arttırmak için 6 kolay ipucu

Çoğu aynı durumda, beyninizdeki  hücreleri, zamanından önce gelişen hasardan  korumak mümkündür. Grçekten,  (beyin merkezini oluşturan)  gri maddeyi yıllar boyunca büzülmesinden sadece korumak değil, fakat yaşam tarzınızda birkaç  değişiklik gerçekten onu iyileştirmeye yardım edebilir. Sonuç,  hepimizin  iyi bellek, gelişmiş zihinsel performans, ve artmış  bilişsel  yetenekler ile  yapabileceği bir şeydir.


Hemen, beyin gücünüzü olağanüstü düzeyde arttırabileceğiniz  değişik yolları seçerek alalım:


1-Beyin yiyecekleri: Vücuttaki oksidasyon süreci,  beyniniz üzerinde strese neden olur  ve azaltılmış  bilişsel yeteneklere yol açar. Koyu renkli yiyecekler yiyerek, beyninizi, oksidatif (oksitlenmeye ait) zarardan koruyabilirsiniz. Bu bakımdan yenecek  iyi sebze ve meyveler, hint kirazı,  kayısı,  karpuz, karnabahar (brokoli), lahana, ve ıspanaktır. Yulaf,  kepekli un, esmer pirinç  ve öğütülmemişler   içeren  karmaşık karbonhidratlar da  beyin için gerekli enerjinin çoğunu temin ettiklerinden mükemmel,   beyin besinleridir.


2-Balıklı yemekler: Her hafta 3-5 porsiyon balık  beyninizin işlev yapmasını  geniş ölçüde arttırmasına yardım eder. Bununla beraber, her balık böyle beyin gücünü arttırmaya sahip değildir. En iyi balık,   ton balığı  (orkinos) , alabalık (som),  ringa balığı, sardalya, ve uskumru (çiroz)  içerir. Tüm bu balıklar, sinirsel işlevler için faydalı yağ olan        omega-3 doymuş asitte yüksektir.


3-Vitamin terapi: İyi bir diyet size faydalı besinler ve vitaminler sağlar, fakat çoğumuz her zaman sağlıklı yemediğimizden dolayı, düzenli bir şekilde ekler almamız en iyisidir. Beyni güçlendiren vitaminler, folik asit, C vitamini , E vitamini, ve B vitamini  grubu, bilhassa B6 ve B12    içerir.  Bu vitaminlere ek olarak, her hafta en az 3 porsiyon balık yiyemezseniz balık yağı ekleri almak   tavsiye de edilebilir.


4-İrade gücünü kullanarak güçlükleri kontrol edebilme: Düzenli meditasyon, beyninizdeki kortisol seviyelerini azaltmaya yardım eder. Bu,  belleği azaltmaya  ve bilişsel yetenekleri  düşürmeye neden olabilen bir stres hormonudur. Düzenli bir şekilde meditasyon yapmak, aynı zamanda,  faydalı işlevlerde kullanılan beyninizin bir parçası olan  korteksinizin büzülmesini önlemeye yardım eder. Böylece, korteks, yaşlandığınızda bile daha kalın kalır, dolayısıyla beyin gücünüz gelişir.


5-Onu kullanın veya onu kaybedin: Sürekli olarak, beyninizi çalıştırmanız, optimal beyin sağlığının tek yöntemidir. Fakat beyninizi tam olarak nasıl çalıştırırsınız? Peki, basitçe bildiklerinize yapışmak yerine bilmeceler çözmeye çalışma, sürekli yeni şeyler öğrenme ve yeni hobiler geliştirme. Öncelikli olarak, yapmanız gereken, beyninizi uyarmayı devam ettirmektir.  Yemek yemek için sol elinizi kullanmanız veya saçınızı taramanız gibi şeyler (eğer sağ elinizi kullanıyorsanız ve saire), veya işe yeni bir güzergahtan gitmek ve kapalı gözlerinizle yağmurda  ıslanmanız bile  hepsi, beyninizi çalıştırmanıza ve onun gücünü arttırmaya yardım eder.


6-Sosyal bir hayvan olmak: Erkek, yalnız yaşamaya  asla  niyetlenmedi, fakat toplum arasında başarılı olur. Bugünlerde çalışmalar, hayli sosyal bir kişi olmak, sadece kişisel hayatınız için büyük değil,  aynı zamanda beyin sağlığınızı da korumaya yardım ettiğini  önerir.  Modern toplum kuralları,  teknolojide ilerleme, ve İnternet, maalesef, birçok insanı  yalnızlaştırdı. Bu depresyona yol açabilir ve  zihinsel yetenekleri azaltır.  Böylece, düzenli bir şekilde  diğerleriyle etkileşimde bulunmak önemlidir, öyle ki, beyniniz ihtiyaç hissettiği alıştırmayı elde eder ve de  tıkırında olabilir.



*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den tercüme edilmiştir.
Web Sitesi : http://www.pekiyi.150m.com
E-posta: [email protected]

709110cookie-checkBeyin gücünü arttırmak için 6 kolay ipucu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.