Beyrut, vallahi biz böyle değiliz dedi

Lübnan Hükümeti ¨Beyrut¨ başlıklı TV dizisinin yapımcısını kurgusal film gerçeği yansıtmıyor ve Beyrut’u turistlere kötü tanıtıyor diye dava etti. Dava Amerikan mahkemelerinde görüleceğinden Lübnan aleyhine sonuç çıkacağı iddia ediliyor.

Aralarında Başkan Obama ve eski başkanlardan Clinton ile Bush’un da pek severek izlediği belirtilen ShowTimeTv’deki haftalık dizi ¨Beyrut¨ Lübnan Hükümeti tarafından dava edilince Amerikan hukukçularının ilgi alanına, onlar böyle çekişmeli-nizâlı şeyleri pek sevdiğinden, hemen girmiş oldu. Dava haberinden beri Amerikalı hukukçuların her birinden farklı görüş alınıyor.

Amerikalı hukukçulara bakılırsa bir ülkenin, kentin yahut bir mekânın adı kullanılarak herhangi bir kurgusal yapıt sinema, televizyon ve edebiyat alanında üretilebilirdi. ¨007 James Bond İstanbul’da¨ diyen bir film çekilince İstanbul’un kimseyi dava etmeye kalkışmadığı örneği verilen açıklamaya göre Lübnan’ın turizme zarar verir diye hassasiyet göstermesine bağlı olarak hazırlanmış dava dilekçesi boş yere mahkemeleri uğraştıracaktı.

Buna karşılık Lübnan Kültür ve Turizm Bakanı Fadi Aboud, Amerikan ve Kanada radyolarıyla televizyonlarındaki programlara ardı ardına çıkarak davada haklı olduklarını savundu. Bakan Fadi, ¨Beyrut süt limandır, hiç kimsenin burnu dahi kanamaz, turistler rahatça gelebilir, onları rahat ettiririz, burada her şey çok güzel ve ucuzdur¨ türünden açıklamalar yaparken, radyo ve tv spikerleriyse daha üzerinden birkaç gün geçmiş bulunan ve 8 kişinin hayatını yitirdiği, 100 kadar insanın ağır yaralandığı bombalı suikast girişimini hatırlattıkça Bakan sinirlendi ve ¨O kadar olacak canım, dünyanın her kentinde olmuyor mu? Alın, New York’ta 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırılmadı mı?¨ diye karşılık verdi.

1543570cookie-checkBeyrut, vallahi biz böyle değiliz dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.