‘Bi daha düşün Ağaoğlu’

“Adalet Ağaoğlu’nun  İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) attığı gül hepimizi yaraladı” diye başlayan bildiri aynen şöyle: 


“Eksik ve yanlış bilgilendirmelere dayandığını sandığımız bu suçlamaları haksız buluyor ve İHD’nin yıpratılmasına göz yumulmaması gerektiğine inanıyoruz. 


Adalet Ağaoğlu’nun İHD’den istifa edişi, hiç kuşkusuz İHD’yi ve kendisini ilgilendirirdi eğer Hürriyet gazetesinin manşetinden yayınlanmasaydı.


Eksik ve yanlış bilgilere dayandığını düşündüğümüz bu suçlamaların, hepimizin sevdiği ve saydığı Adalet hanımın geçmişine, olgun kişiliğine ve adının sözcük anlamına uymadığı görüşündeyiz.


1. Sevgili Emil Galip Sandalcı’nın -aday da olmadığı- seçimde seçilmeyişi yaklaşık 15 yıllık bir olay. Bugünkü istifanın gerekçeleri arasında yer alması anlamsız.
2. İHD, Hikmet Fidan cinayetini tabii ki kınadı.
3. PKK’ya yeniden başlattığı saldırıları durdurması için kaç kez çağrıda bulundu.
4. Kaçırılan erin hemen serbest bırakılmasını istedi.
5. PKK “Güvenli koşullarda bırakacağını” bildirince Munzur vadisine Yusuf Alataş başkanlığında bir heyet gitti eri teslim almak için, istifa haberini de oradayken aldılar.


Bu tepkiyi vermeden önce hem haberi yapan gazeteci ile hem Adalet hanımla görüştük. Farklı şeyler söylediler. Adalet hanım sadece “istifa dilekçesi”ndeki sözlerden sorumlu olduğunu, yanıldığını anlarsa özür dilemeyi de bileceğini söyledi.
Bundan, yani “yanıldığını anladığı an bundan özür dileyecek dürüstlükte ve olgunlukta bir insan olduğundan” hiç kuşkumuz yok. Ama aynı gazetenin bu “haber”i, değil manşetten, 30. sayfadan bile vereceğinden kuşkuluyuz. İnsan hakları kurumlarını yıpratma ve yanlızlaştırmanın “psikolojik savaş”ın alışılmış bir taktiği olduğunu yaşayarak öğrendik.


Bugün “Kürt meselesi”ne yaklaşımımızdaki çelişkilerden yararlanarak İHD’yi yalnız bırakacaklar ve yokedecekler. Yarın “Laiklik” konusundaki farklılıkları öne çıkararak “Mazlumder”i aynı akıbet bekleyecek. Öbür gün “F tipi” konusundaki direnişi “terörü desteklemek” olarak nitelendirilip İnsan Hakları Vakfı’nın hakkından gelecekler. Seyir mi edeceğiz? Bu kurumlar tek tek yalnız bırakılıp yokedildiğinde ne kalacak geriye? Hiç!.. Hepimiz altında kalacağız bu yıkıntının. Susmamalıyız, sustukça ne olacağını biliyoruz.


Sevgili Adalet Ağaoğlu’nu, İHD’nin -hiç değilse son dönemdeki –  bildiri ve duyurularını incelemeye ve kararını bir daha gözden geçirmeye davet ediyoruz.


Abdurrahman Dilipak (Gazeteci, Yazar, Düşünce Suçu’na Karşı Girişim)
Hrant Dink (AGOS Gazetesi Yayın Yönetmeni)
Mustafa Ercan (Avukat, Mazlumder İstanbul Şb. Bşk.)
Kemal Ulusoy (MKM Mezopotamya Kültür Merkezi)
Ragıp Zarakolu (PEN Gen. Sek., Yayıncılar Birliği Düşünce Özgürlüğü Komitesi Bşk.) 
Şanar Yurdatapan (Müzisyen Düşünce Suçu’na Karşı Girişim)
Zeki Kentel (Gazeteci, Düşünce Suçu’na Karşı Girişim)”

1023240cookie-check‘Bi daha düşün Ağaoğlu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.