Biden’in gelişinden rahatsızlar

Güney’de, 21 Mayıs’ta Kıbrıs’a gelmesi beklenen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le ilişkin bir tedirginlik var.
Yaklaşık 400 kişiden oluşan bir heyetle geleceği, Limasol otelinde iki gece kalacağı ve 22 Mayıs’ta temaslarına başlayacağı söylenen Biden’in programı, istişarelerin devam etmesi nedeniyle henüz kesinleşmiş değil ne var ki, Joe Biden’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmek üzere Kuzey’e gelecek olması- hala ihtimal olarak görmelerine karşın- tüylerini diken diken etmiş komşuların.

Rum basınının haberine göre, ziyaretle ilgili kamuoyu tartışması, partiler düzeyinde devam ediyor. DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Biden’ın kendileri için geldiği sanrısıyla, ülke olarak alçakgönüllü olmaları ve abartıya kaçmamalarını tavsiye ediyor.

‘Biz DİSİ olarak, hareketliliği ve Amerikalıların ilgisini çok olumlu değerlendiriyoruz ve Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleriyle de iyi ilişkilerimizi muhafaza etmemiz gerekir’ diyor Neofitu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu biraz temkinli. ABD Başkan Yardımcısının, Kıbrıs’ta bulunduğu sırada Kıbrıs Cumhuriyetine ve Kıbrıs sorununun üzerinde anlaşmaya varılmış çözüm çerçevesine saygı göstermesi gerektiğini söylüyor peşin peşin. Kiprianu ayrıca, Biden’ın ziyaretinin, KKTC’nin düzeyini yükseltecek şekilde olmaması gerektiğini ve Joe Biden’dan bu konuya çok dikkat edeceği yönünde güvenceler aldıklarını söylüyor.

Yani, Amerika’yla görüştüklerini ve Amerika’dan, KKTC’ye fayda sağlayacak hiçbir karar alınmaması yönünde güvence aldıklarını…

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas bu konuda Kiprianu gibi düşünmüyor. Lilikas’a göre Biden, daha çok KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesine ve Güven Artırıcı Önlemlere odaklanılmasına ilişkin Türk planlamalarına hizmet edecek. Bundan hiç şüphesi olmadığını söylüyor Lilikas.

Özetle Biden’in gelişi Rum kesimini hayli rahatsız etmiş durumda. Her ne kadar Amerika’dan Türk tarafının lehine hiçbir karar alınmaması yönünde söz aldıklarını söyleseler de, kullandıkları ifadeler bunun tam tersine işaret ediyor.

***

Güneydeki bir başka huzursuzluk ise, Türkiye’de faaliyet gösteren “Turcas Petroleum” şirketinin genel kurul toplantısında yapılan açıklamalarda, şirketin İsrail’in MEB’inde bulunan “Leviathan” parselinden çıkan doğalgazın borularla Türkiye’ye götürülmesi yönündeki görüşmelerin devam ettiğini ve daha sonra “Kıbrıs doğalgazının da bu boruya eklenmesinin” gündemde olduğunu söylemesi.

Politis Gazetesi, Türk internet sitelerinde yayımlanan haberlere dayandırarak verdiği haberinde, söz konusu şirketin İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz boru hattı döşenmesi ve orta vadede buna Güney Kıbrıs’ın da dahil edilmesi planlarının açıklandığını kaydederek, Anastasiadis’in sözlerine yer veriyor: “Egemenliğimiz müzakere konusu edilemez!”
Türk tarafının egemenliğini müzakere etmek isteyen ve çözümü tek devlet, tek hakimiyet mottosuna endeksleyen komşunun, Türkiyeli şirketin işbirliği görüşmesine karşın egemenlik battaniyesine sarılması ise pek komik görünüyor.

1621710cookie-checkBiden’in gelişinden rahatsızlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.